Pénzügyi ismeretek, középiskolás fokon

1. Az ekoprogram célja

A 2011–2012-es tanévben először szervezi meg a Bibó István Gimnázium az ekoprogramot, amely egy három szakaszból felépülő programsorozat. Ötletét az adta, hogy a hagyományos tantárgyi választék mellé kísérleti jelleggel megkínáljon a gimnázium egy olyan bevezető pénzügyi kurzust, amely egyrészt újszerű és hiánypótló, hiszen a gimnáziumban eddig nem volt olyan tanulási forma, kurzus, tantárgy, amelynek keretén belül a diákok alapvető pénzügyi ismeretekre tehettek volna szert, másrészt a gimnázium a diákoknak ténylegesen hasznos, gyakorlatias, a későbbi életük során bármikor aktiválható tudást szeretett volna adni. A gimnázium vezetése és az itt tanító tanárok mind egyetértenek abban, hogy a mai változó gazdasági-pénzügyi környezetben rendkívül nehéz segítség nélkül eligazodni érett, felnőtt fejjel is, nem beszélve a gimnázium falai közül először kilépő fiatal felnőttekről. Ezért úgy gondoltuk, hogy ha már tantárgyi keretek között egyelőre nem valósulhat meg a pénzügyi ismeretek oktatása a Bibó István Gimnáziumban,  e programmal próbálunk számukra fogódzókat nyújtani, és ehhez a pénzügyi világban már elismert szakemberek segítségét kérjük, akik iskolánk egykor itt végzett diákjai. A programban kiemelt szerepet szánunk Weinhardt Attilának, a 2010-ben Junior Prima díjas gazdasági szakújságírónak, illetve Kiss Renátának, a kiskunhalasi Raiffeisen Bank fiókvezetőjének. Mindketten 2000-ben végeztek a gimnáziumban, és mindketten szívesen vállalták a számukra is új feladatot.

Programvezető: Papp Orsolya

2. Az ekoprogram megvalósulása

2.1. Pénzkiállítás a Bibóban

2012. január 20-án pénzkiállítást nyitott meg Kiss Renáta, a Bibó-gimnázium egykori diákja, jelenleg a Raiffeisen Bank kiskunhalasi fiókjának vezetője.

2.2. Jó befektetés

A Bibó István Gimnáziumban 2012-ben elindított ekoprogram részeként Weinhardt Attila előadást tartott a tizenegyedikes diákoknak, majd a tanároknak – befektetési stratégiákról.

A 2012. február 21-i napot Papp Orsolya, programgazda szervezte, segítője Pintér Andrea volt.

2.3. Pénzügyekről alaposan

2012 márciusától a tizenegyedik évfolyamos diákok osztályonként heti két-két órában Kiss Renáta interaktív gyakorlati foglalkozásain ismerkednek meg az alapvető pénzügyi fogalmakkal

  • 2012. március 1-jén: 11. osztály
  • 2012. március 8-án: 11. a osztály
  • 2012. március 22-én: 11. b osztály
  • 2012. április 12-én: 11. c osztály

Portfólióba való

Pénzügyi alapismeretekről szóló tanúsítványt vettek át a 11. évfolyamosok.

Az ekoprogram vezetői: Kiss Renáta (Raiffeisen Bank), Papp Orsolya (Bibó-gimnázium), Karaszi Csaba (Bibó-gimnázium).

Thumbnail image

3. Pénzügy az iskolában

3.1. Élen járva

A bibós ekoprogram, megelőzve a kormányzati szándékot, már 2011-től jelen van a Bibó-gimnáziumban. A közoktatásért felelős államtitkár 2013 februári levele részletesen szól a gazdasági és pénzügyi ismeretek fontosságáról.

A Papp Orsolya vezette kurzus második évadja 2013 tavaszán kezdődik.

3.2. Ekoprogram 2.0

A 2011–2012-es tanévben útnak indított és az utólagos visszajelzések alapján nagy sikerrel záruló Ekoprogram az idei tanévben is folytatódik a Bibó István Gimnáziumban 2013 tavaszán. Az ekoprogram fejlesztő mentora Papp Orsolya.

A tavalyi kezdeményezés elsődleges célja, vagyis a bibós diákok alapvető pénzügyi és gazdasági kultúrájának a kialakítása és kiszélesítése, a program résztvevői szerint sikeresen megvalósult: a diákok felismerték a pénzügyi ismeretek elsajátításának fontosságát, és a gyakorlat során hasznos, a későbbi életük során felhasználható tudással gazdagodtak.

A program másodlagos célja, amelyre az idei tanévben különös hangsúlyt fektetünk, hogy megismertessük a jelenlegi bibósokkal a gimnázium egykori diákjait, akik mára saját szakterületük csúcsára érkeztek, és akikre méltán lehetünk büszkék, így mutatva példát, hiszen „Exempla docent", és erősítve azt a hitet, hogy abból az iskolapadból, ahol most ők diákként ülnek, milyen magasságokig juthatnak, ha vannak céljaik, és kitartóan haladnak ezek felé.

A tavalyi évben meghívott előadónk Weinhardt Attila (2000-ben érettségizett), a portfolio.hu vezető elemzője és Prima Primissima-díjas gazdasági újságíró után idén Király Ágnes (2002-ben érettségizett) lesz a vendégünk, aki a Pécsi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán oktat, szakterülete a kis- és középvállalkozások fejlesztése. „Pénzügyekről alaposan" címmel a gyakorlati foglalkozásainkat idén is, csakúgy mint tavaly, Kiss Renáta (2000-ben érettségizett), kereskedelmi bankigazgató fogja tartani.

Az Ekoprogram 2.0-ban a Bibó István Gimnázium 11. évfolyamának diákjai vehetnek részt.

A programsorozat állomásai a következőek:

Kiss Renáta előadássorozatának címe: Pénzügyekről alaposan.

  • 2013. április 11-én: 11. osztály
  • 2013. április 18-án: 11. a osztály
  • 2013. április 25-én: 11. c osztály
  • 2013. április 30-án: 11. b osztály

Király Ágnes előadása:

  • 2013. április 12-én 8:00-kor

Király Ágnes, bibós alumnus a Pécsi Tudományegyetemen tanársegéd. Doktori témájáról, a szervezeti kultúráról tartott előadást a tizenegyedikes diákoknak 2013. április 12-én. Bibós látogatását követően így idézte fel a gimnáziumi hat évet:

„Jó volt látni, hogy a Bibó újító szemlélete és mozgalmas élete nem változott! Azt gondolom, alapvetően meghatározza a mai napig a hozzáállásomat minden feladathoz az a pozitív és lehetőség-orientált szemléletmód, ami ott alakult ki bennem, nagyon hálás vagyok érte!"

A Halas Tv Híradójában Király Ágnes és Papp Orsolya szólt az ekoprogram jelentőségéről.

A halasmedia.hu képes beszámolója a programról.

3.3. Ekoprogram 3.0

A Papp Orsolya kezdeményezte program harmadik évada indult el 2013. december 5-én. A 11. c és b osztály diákjai Kiss Renáta fiókvezető előadását hallgatták meg.

a eko1 a eko1

4. Pénzügyről – szórakoztatva tanulva

4.1. Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja a Bibó István Gimnáziumban

2012 őszén a pénzügyi, gazdasági edukáció és a magyar köznevelés szempontjából mérföldkőnek számító program indult a húszéves szakmai tapasztalattal rendelkező OTP Fáy András Alapítvány irányításával. TÁMOP-3.2.1 EU-s pályázat és az OTP Bank társfinanszírozásával 1.6 milliárd forintból valósul meg az országos projekt.

„Az oktatás középpontjában a 'szórakoztatva tanítás' áll, amellyel az alapítvány célja, hogy minél több emberhez eljuttassa azokat a pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteket, amelyek a XXI. századi sikeres élet elengedhetetlen elemei. A központot működtető OTP Fáy András Alapítvány célja, hogy világszínvonalú eszközökkel, tartalommal, pedagógiai és andragógiai módszerekkel segítsék elő a társadalmi szemléletformálást." (Dr. Vizi E. Szilveszter)

Az OTP Fáy András Alapítvány az elmúlt tíz évben több száz iskolában, több száz ifjúsági programon, határon belül és a határon túl, tanórán belüli és tanórán kívüli tevékenységként oktatta ingyenesen a gazdaság és gazdálkodás tudományát. Az Alapítvány saját tréningprogramját megtartva új eszközrendszerrel támogatott, középiskolákba utazó oktatói hálózatot is üzemeltet. Ennek keretén belül érkeznek a dél-alföldi régióba másodszor, Kiskunhalasra pedig először, 2013. május 30–31-én egy kétnapos tréningre, amelynek során a Bibó István Gimnázium 9., 10. és 11. évfolyamos diákjai egy-egy négyórás modulban, kiscsoportos foglakozás keretein belül tekinthetnek be az alapvető pénzügyi ismeretek világába.

Az OTP Fáy András Alapítvány moduláris képzése szorosan kapcsolódik a Bibó István Gimnáziumban a 2011–2012-es tanévben elkezdett, idén folytatódó ekoprogramhoz.

A bibós diákok pénzügyi ismereteinek fejlesztését, programjainak szervezését Papp Orsolya mentor végzi.

4.2. Pénzügy: O. K.

A Középiskolások Országos Pénzügyi Oktatóközpontja által tartott 2013. május végi kétnapos tréningről Balog Márk, Babós Bianka, Rapavi Rebeka, Szécsi Krisztián, Szabó Regina bibós diák, Papp Orsolya koordinátor és Kósa Gyula vezető tréner, valamint Benkő Renáta tréner nyilatkozott a Halas Tv Híradójában (2013. május 31., 12:05).

A tréningen részt vett diákok véleménye:

ü Igazán tetszett, hogy a projektvezetőnk közvetlen volt, tegeztük őt, így már valamiféle bizalmat sugárzott. Jól felépített volt az előadása, interaktív volt az egész, mindenki szervesen részt vett a programokban. A legjobb az volt, amikor egy fesztiválra „mentünk" és fel kellett osztani a pénzünket, hogy naponta mennyit költünk, a váratlan helyzetekre is ügyelnünk kellett, nagyon élethű volt. Megtanultam, hogy a takarékoskodás nagyon fontos, és néha jobban megéri lekötni a pénzünket, mint hogy elszórjuk.

(Szabó Regina, 10. b)

ü Ha nem is sokáig, de négy órán keresztül felnőttek voltunk. Felnőtt témákról, problémákról beszélgettünk. Számomra az ismeretlen fogalmak miatt volt hasznos, hiszen manapság a média fontos része a bankügyi hirdetések. Most már végre tisztáztam magamban ezeket a dolgokat, tudom, mi a Paypass, a Unit Linked Biztosítás, az LTP stb. Ezek után megnézhetek úgy egy pénzügyi reklámot, hogy értem is, miről van szó. Könnyebben látom a jó utat.

(Szécsi Krisztián, 10. b)

ü Számomra azért volt érdekes a csütörtöki projektnap, mert olyan dolgokkal foglalkozhattunk, amelyekről a mindennapi életben nem esik szó. Beleáshattuk magunkat az erkölcsi értékek témájába. A legjobban az tetszett, hogy különböző játékokkal szimuláltuk és világítottunk rá a nagyvilág helyzeteire. Például elmentünk egy hajókirándulásra, ahol csoportokba sorolva licitálhattunk a hitre, szeretetre, boldogságra, egészségre, tudásra, szerencsére, hírnévre, sikerre és a pénzre. Minden háromfős kiscsoportnak volt 100 kreditje, ebből gazdálkodhattunk. Ezután hajótörést szenvedtünk, és mindegyik csapatnak csak egy vásárolt értéke maradt, amit a lakatlan szigetre jutás után a közösbe dobtunk. Végül az elveszett értékek kikötöttek a parton, nekünk pedig föl kellett építeni egy társadalmat a felhasználásukkal. Visszadobtuk a pénzt, a hírnevet és a sikert, amelyek az igazi világban a legjelentősebbek, de úgy gondoltuk, hogy nem ezeknek a tényezőknek kellene uralkodniuk se a kitalált szigeten, se a valóvilágban.
A másik gyakorlat, ami különösen megmaradt, a diótörés volt. Egy szürke szivacscsövön keresztül a társam legurított 3 diót egyesével, a végén pedig nekem kellett rájuk csapnom. Sorban végigpróbálták a párosok, ám senkinek se sikerült széttörni a diót. Meg lehetett még egy körben próbálni, a legtöbben éltünk is a lehetőséggel, de a második körben is kudarcot vallottunk. A sikerhez vezető út nem könnyű, többször és még többször kell próbálkozni, hogy elérjük a kitűzött célunkat. Ezt azonban kihasználja például a média és a szerencsejáték, mondván, vegyünk meg még több kozmetikai szert, vegyünk még több lottószelvényt stb., hátha a következő alkalommal sikerül.

(Rapavi Rebeka, 9.)

4.3. Második évad: O.K.

2014. január 22-én és 23-án a Fáy-alapítvány trénerei foglalkozásokat tartanak a 9–12. évfolyamos bibósoknak.
A program szervezője ebben az évben is Papp Orsolya.

a eko

a ok

4.4. Könyvtárfejlesztés, pályázattal

Az OTP Fáy András Alapítvány „IX. Könyvhullám" elnevezésű könyvtárfejlesztési akciójára mintegy 600 iskola jelentkezett. A pályázatok értékelését követően a Kuratórium megnevezte a 100 kedvezményezett középiskolát.

A nyertesek között van a Bibó István Gimnázium is, amely így elnyerte a jogot 150.000 forint összértékű támogatásra.

A Fáy150 emlékév kapcsán idén minden támogatott középiskola – a keretösszegen belül – 30 ezer forint értékben a reformkorral kapcsolatos könyveket kap, illetve előfizetik számukra egyéves terminusra az Élet és Tudomány, valamint a Természet Világa folyóiratot.

a otp
Felkerült a tábla az iskola Vajda-könyvtárába

4.5. Harmadik verzió: O. K.

2015. február 9-én és 10-én a Bibó-gimnázium 9-10-11-12. évfolyamos diákjai számára tréninget tartottak az OTP Fáy-alapítványának trénerei.

ok

A program bibós mentora e tanévben is Papp Orsolya volt.
Képek az első napról, képek a második napról és híradó

5. Partneriskolai cím

A Bibó István Gimnázium elnyerte a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja, vagyis az O. K. Központ partneriskolai címet.

Részlet a tájékoztató levélből:

Az OTP Fáy András Alapítvány pályázatot hirdetett magyarországi középiskolák számára – a TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosító számú projektjének keretében – a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja (O. K. Központ) partneriskolai címének elnyerésére.
Az O. K. Központ szakmai vezetéséből álló bíráló bizottság a partneriskola pályázatra beérkezett pályamunkákat elbírálta. A döntés értelmében a következő iskolák nyerték el a partneriskolai címet:

Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas
Fejér Megyei Szabolcs Vezér Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Pusztaszabolcs
Garay János Gimnázium, Szekszárd
Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza
Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium, Székesfehérvár

Az OTP Fáy András Alapítvány munkatársai a nyerteseket hamarosan felkeresik az együttműködési megállapodás megkötése és a közös munka megkezdése érdekében.
Gratulálunk a nyertes intézményeknek és köszönjük a színvonalas pályaműveket!
Budapest, 2013. május 23.
OTP Fáy András Alapítvány

Az O. K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosítószámú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.

6. Pénz7

A pénzügyi ismeretek fejlesztésére az Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére átfogó páneurópai program szervezése zajlik European Money Week néven. A program a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi alapismeretek fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Elődleges cél a mozgósítás és az érdeklődés felkeltése a pénzügyi kérdések iránt.

A projektben résztvevő országok a pénzügyi ismeretek fejlesztésével kapcsolatos egyes programjaikat a European Money Week hetére összpontosítják – erősítve ezzel a közvélemény és az érintettek figyelmét és érdeklődését a téma iránt.

Európai szinten több mint 20 ország jelezte aktív részvételét a 2015-ös programban, és első alkalommal 2015 márciusában Pénz7 néven Magyarország is részt vesz a Money Week rendezvénysorozatban.

A rendezvény fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és a Magyar Bankszövetség mellett a Pénziránytű Alapítvány a Pénz7 program társszervezője.

6.1. Bibós Pénz7

A 9. a-s diákok 2015 márciusában részt vesznek a Pénz7 országos programban.

A 2015-ös Pénz7 középpontjába – a pénzügyi ismeretek megalapozásaként – a családi költségvetés került.
A programot Papp Orsolya koordinálásával Hegyi Anita és Salacz Attila vezeti.

6.2. Márciusban Pénz7

2015. március 5-én tartotta Hegyi Anita és Salacz Attila a program Családi költségvetés című foglakozását a 9. a osztály diákjaival.

A rendhagyó tanulásról a Halas Tv is beszámolt.

6.3. Pénz7

2016. márciusban. Az ekoprogram részeként megtartott projektet Papp Orsolya koordinálta, Zákányné Frei Erzsébet vezette. Téma: szalagavatós terv készítése.

aa penz

7. Ekotábor 2014-ben (is)

Daday Zita beszámolója, 2014 nyarán

Július végén, Balatonszemesen egy csodálatos hetet töltöttünk a Fáy-gazdasági táborban.
Első nap elfoglaltuk a szállásunkat, megismerkedtünk egymással, valamint egy vízimentős oktatáson vettünk részt. Csapatokra lettünk osztva, mert mindennap feladatokat kellett megoldanunk, amelyeket pontoztak, és a tábor végén derült ki, melyik csapat milyen helyezést ért el. Négy napon keresztül minden reggel fél nyolctól lehetett futni vagy aerobikozni, valamint 9 órától tréningeken vettünk részt. Délután csapatversenyeink voltak, és ha az időjárás engedte, fürödtünk a Balatonban vagy a medencékben. Egyik este egy táncbemutatót láthattunk, melyet Szabó Ádám harmonikás nyitott meg, majd az Appril Dance School adta elő táncműsorát. Csütörtökön áthajókáztunk Balatonfüredre, kis séta után egy óra szabad programunk volt. Péntek este egy búcsúest volt, ahol grillezett ételeket ettünk, majd vacsora után együtt karaokéztunk. Minden csapat készült egy kisebb bemutatóval: verssel (a tábor élményeiről) vagy kisebb színdarabbal, amelyben a tábor szervezőit és trénereit vagy különböző szituációkat figuráztak ki.

eko1 eko2

Az elhangzott tréningek témai: a pénz evolúciója; sport és üzlet; média és üzlet; környezetgazdálkodás.
Sok hasznos információt tudtunk meg!
A tábor bibós résztvevői: Bozóki Eszter, Daday Zita, Kecskés Renáta, Kolozsvári Boglárka, Miklai Ágnes, Pap Dorina, Pataki Márta, Szabó Regina, Szenczi Alexa, Sztanik Nikolett.
Tábori élmények az O.K. hivatalos oldalán.
A tábor kedvelt indulója itt hallgatható meg.