2010 októberben határozott a parlament arról, hogy minden magyarországi diák jusson el egyszer a magyarlakta területekre. A Határtalanul pályázat segíti az utazás megvalósulását.


Határtalanul a sajtóban - Halasi Tükör, október 12.

sajtó2 HalasiTükör 2016okt12

 

A Halas Televízióban a Bibó Határtalanul! programja:

http://www.halasmedia.hu/index.php/televizio/megtekintheto-musoraink/video/erdelybe-keszuelnek-a-bibosok-csucspont-2016-09-23

http://www.halasmedia.hu/index.php/televizio/megtekintheto-musoraink/video/hirado-2016-10-14-pentek (10:32-nél Határtalanul!)

Megjelentünk a Halasi Tükör szeptember 21-ei számában

Halasi Tükör-1

Virágok a Kárpátokból

Nem egy új román szó látható a képen, hanem a Határtalanul! pályázat (az elnyert összeg 1.294.440 Ft) szeptember végi lányai a programlogóval.

630 1

A Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium 7. osztálya az osztálykirándulás 4. napját Csicsaj dűlőben töltötte Gyergyóban. A kép a medve, a farkas és a vaddisznó élőhelyének és a környék gombáinak megtekintése során készült. A lányok nem tudták megállni, hogy ne készítsenek egy virágkompozíciót a Kárpátok virágaiból.

Hazafelé jövet megnéztük a nagyenyedi két fűzfát, Gyulafehérváron Hunyadi János síremlékét, Vajdahunyadon a Nyebojsza bástyát, Déván a várat. Aradon az amerikai és a budapesti szabadságszobor mellé helyeztük az aradit, 14 gyertyát gyújtottunk a vértanúk emlékére Zala György alkotása előtt.

Palásti Károly igazgatóhelyettes

Vendégek Erdélyből

Gyergyói vendégek jártak iskolánkban szeptemberben, a Határtalanul program keretében.

IMG 4715IMG 4717

IMG 4719IMG 4723

Határtalanul, 5.00
2016–2017

Utazás 2016 őszén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (továbbiakban: Támogatáskezelő) által meghirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című, HAT-16-01 kódjelű pályázati felhívásra benyújtott, HAT-16-01-0245 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett Isten jókedve. Ezer év természeti és kulturális kincsei Erdélyben című pályázat az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján 1 294 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

hatartalanul logo kieg

Határtalanul, 4.00
2015–2016

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" című, HAT-15-05 kódjelű pályázati felhívásra benyújtott, HAT-15-05-0654 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett Kapud felé (történelmi, irodalmi-kulturális utazás Erdélyben) című pályázaton az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján a Bibó István Gimnázium 1.237.000 forintnyi vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A Határtalanul-programban a hetedik osztályos diákok vesznek részt Fodor Klaudia vezetésével.

Témanapos zárás

2016. január 16-án sajátos tudásmegosztással zárták a Határtalanul!-projekt résztvevői.

nyitott fentrol

A témanapon rendhagyó foglalkozást tartott a nem csak bibós érdeklődők számára Fodor Klaudia, Határtalanul anDALgó címmel.

Képek a Határtalanul nyitott témanapról

„Ahol együtt vagyunk"

Egy kép a Fodor Klaudia vezette hetedikes csapat élménygazdag öt napjából.

gyergyo bibo

A fotót Andrási Szabolcs készítette.


Határtalanul, 3.00
2014–2015

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című, HAT-14-01 kódjelű pályázati felhívásra a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium által benyújtott, HAT-14-01-0117 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett Reformkor és szabadságharc Erdélyben és az irodalomban című pályázat az oktatásért felelős miniszter döntése alapján 1 108 200 vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A 2014. október eleji bibós projektet Hegedűs Katalin osztályfőnök koordinálja.

Ilyen volt

Véh Endre ezt idézte fel

a hatar 1

Sajdik Tamás és Tihanyi Ármin a könyvtárban látottakról írt

a hatar 2

Lekrinszki Dóra összélményes beszámolója

a hatar 3

A Modern Iskola híradása a Határtalanul!-gyakorlatról

Indulás

2014. szeptember 30.

a hatartalanul

Kezdődik a Gyergyóújfaluba vezető út.

Szülőkkel, dákokkal

a hatar szuloi

Az előkészületekben kiemelt szerepet vállalnak a szülők, akikkel az osztályfőnök folyamatosan tartja a kapcsolatot, két iskolai összejövetel is volt, a másodikon az igazgató is jelen volt.

Határtalanul...

2014. október 1–5. között immár harmadik alkalommal kirándulnak Erdélyben a bibós hetedikesek. A reformkor és a szabadságharc eseménytörténetét feldolgozó tanulmányi kirándulás terveinek ismertetése mellett sok új, jó ötlet is született, hogyan lehetne tartalmasabbá, élményekben gazdaggá tenni az utazást a diákok számára. Az előkészítő találkozáson a szülői közösség betekintést nyerhetett, milyen módon ápolja iskolánk a testvériskolai kapcsolatait Székelyföldön, milyen lehetőségeket rejt magában az a tanulási forma, amikor a tantárgyi koncentrációkon túl testközelből ismerhetik meg a diákok a magyar történelem egyik kitűntetett korszakának eseményeit, helyszíneit. Az oldott légkörű találkozón jelen volt Gyergyóújfalu képviselője, aki a diákokat fogadó családokat mutatta be, és ismertette a szervezéshez elengedhetetlen alapvető információkat.


Határtalanul, 2.00
2013–2014

A Bibó István Gimnázium Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. BGA-13-HA-01 sz. Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázati felhívására benyújtott „Torony iránt. (Templomok, vallási emlékek Erdélyben)" című pályázatát a Bethlen Gábor Alap Bizottsága az 50/2013. (VI. 17.) számú bizottsági határozatában megfogalmazott döntés szerint támogatásban részesíti.

Ennek eredményként a 2013 szeptemberétől hetedikes bibós diákok erdélyi kiránduláson vesznek részt.

A projektet Palásti Károly koordinálja.

A készülés képeskönyve

A Határtalanul-program részeként a hetedikesek Palásti Károly osztályfőnökkel és Kollarics Gáborral, a rajz és vizuális kultúra tanárával. No meg az élménygyűjtő felkészüléssel az utazás előtt.

Lapozós könyv, torony iránt

Tanóra, határtalan kedvvel

Palásti Károly osztályfőnökkel készülnek a hetedikesek a tanulmányi kirándulásra

A sajátos foglalkozáson Váradi Krisztián készített képeket

A Halasi Tükörben a bibós Határtalanul-program

a hat2

Torony iránt

Kollarics Gábor elkészítette a munkafüzet illusztrációit.

a hat1

Határtalanul képekben

Az osztályfőnök első levele

Kedves Ismeretleneim!

A Bibó István Gimnázium Határtalanul! pályázata 533 pályázat közül a 240. helyen nyert!
Még nincs is osztályunk, de már nyertünk 1 088 800 Ft pályázati pénzt osztálykirándulásra. Ebből meglesz az útiköltség és a szállás Gyergyóújfaluban. Onnan megyünk csillagban kirándulni 2013. szeptember 23–28 között. Keressétek meg a térképen!
Azt kérem, hogy a naptárotokba írjátok be, addig gyűjtsetek némi zsebpénzt és meleg ruhát, hogy SZEPTEMBER VÉGÉN, mint tette Petőfi 166 évvel ezelőtt, örömteli napokat töltsünk Erdélyben. a felkészülést már a gólyatáborban megkezdjük.

Üdvözlettel:
Palásti Károly osztályfőnök

Itt is, ott is

a itt isa gyergyo

Ének, másképp

A bibós közösséget tanította meg 2013 október elején a hetedikes Határtalanul-csoport az Erdő, erdő... kezdetű dal szövegváltozatára.

Erdő, erdő, erdő, gyergyószéki kerek erdő,
medve lakik abban, medve lakik tizenkettő.
Fekete a barna medve szeme, mint a babám sűrű szemöldöke!
Csárdás kisangyalom, gyönyörű híredet hallom.

A Halas Tv 2013. október 7-i Híradójában.

Kerámia

A hetedikesek izgalmas alkotó programja volt a korongozás. A Határlalanul! során Korondon készített kerámiákat a halasi zöldóvoda égette ki, s adta át a diákoknak.

a keramia

Katorzsa, másodszor

Gyergyóújfalu néptáncegyüttese immár másodszor lesz a Bibó-gimnázium vendége. A 2013-as, egyhetes rendezvényen részt vesznek a Határtalanul-program kiskunhalasi és a város környéki iskolák is.

a katorzsa


Határtalanul, 1.00
2012–2013

Ahogy az osztályfőnök látja...
Varga Csaba a Határtalanul!-ról

2013. május 8-tól 2013. május 12-ig a 7. osztállyal tanulmányi kiránduláson voltunk Erdélyben. Kísérő tanáraink: Hegedűs Katalin, Karaszi Csaba, Kissné Kriszt Zsuzsanna, Pintér András, Varga Csaba.

2013. május 8-án este 10 órakor indultunk a gimnázium elől. Mosolygós és aggódó szülők kísérték a lassan elinduló buszt az első néhány méteren. Az utazás első két órája beszélgetéssel telt, majd mindenki elaludt a buszon. A határon gyorsan átjutottunk és az első megállónk Aradon volt. Itt megkoszorúztuk az aradi vértanúk emlékművét. A buszon ismét mindenki aludt, és a reggeli órákban megérkeztünk Segesvárra. Megtekintettük az óratornyot és egy rövid pihenő után továbbindultunk Gyergyóújfalu felé. Útközben megálltunk a fehéregyházi Petőfi-emlékműnél. Itt egy érdekes előadást hallhattunk a gondnoktól Petőfi haláláról és a fehéregyházi életről. A gyerekek csöndben figyeltek. Gyergyóújfaluba kora délután érkeztünk meg. Ekkora már mindenki nagyon fáradt volt. A szállásunk négy családnál volt, kettő a faluban és kettő fent a hegyen. A fiúk és néhányan a lányok közül fent voltak velem a hegyen. Ez valóban hegy volt: 1100 méter magasan voltunk. Első este csorbalevest ettünk, ami egy tartalmas, Erdélyre jellemző húsgombócos leves. A vacsora után nem kellett altatnom senkit, 9 óra körül már aludtak a gyerekek.

Második nap reggel 7 órakor a fiúk már fogócskáztak a házak között. A testmozgás rájuk is fért, mert a hegyek között hűvösebb a reggel, mint idehaza. Gyergyóújfaluban reggel 6 órakor 2 fokot mértek. Kiadós reggeli után fél 8-kor indultunk el. A hegyről mentünk le Gyergyóújfaluba, és a gyerekek a busz ablakából most csodálkoztak rá a hegyek, a völgyek és az erdő szépségére.

Az Elekes Vencel Általános Iskola vezetői az iskola épülete előtt vártak minket. Az iskola igazgatója beszélt a falujukról és az iskoláról. Meglátogattunk egy osztályt: nagyon örültek nekünk, éppen matematikaórájuk volt. A gyerekeknek bibós pólókat ajándékoztunk, majd egy közös képre lementünk az iskola udvarába. Az igazgató meghívott az irodájába egy kötetlen beszélgetésre. Aranyos voltak a gyerekek: amíg mi beszélgettünk, addig ők fociztak. Elbúcsúztunk az iskolától, és megnéztük a zetelaki tavat, amely egyben víztározó is. Ez a víztározó látja el a környék településeit vízzel. Nagyon szép látvány volt.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban az igazgatóhelyettes volt az idegenvezetőnk. Körbevezetett minket a patináns épületben, beszélt Székelyföld és az iskola történetéről. A gyerekek figyelmesen hallgatták; többek között megtudhatták azt is, hogy 75 évvel ezelőtt is voltak diákcsínyek. Majd Szejkén álltunk meg Orbán Balázs sírjánál. Itt szebbnél szebb székelykapukat láthattunk. Egy kis domb előtt szinte minden diáknak kedve támadt „hegyet mászni". Kicsit aggódtam értük, de megúsztuk egy tövisszúrással és egy horzsolással.

Farkaslakán a gyerekek részletet olvastak fel Tamási Áron művéből. Innen Parajdra mentünk, a sóbányába. Mindenkit lenyűgözött a sóbánya hihetetlen mérete. Az ott lévő hintákon hintáztak a gyerekek. Korondon népművészeti vásárt néztünk meg. Innen a szállásra vezetett az utunk. A kiadós vacsora után ismét nem kellett alvásra biztatni a gyerekeket.

Harmadik nap reggel ismét fél nyolckor indultunk, úti célunk Sepsiszentgyörgy volt. A székelymúzeumban kiváló és lelkes vezető kalauzolt végig. A hosszúra nyúlt múzeumlátogatás vége felé, amikor a vezetőnk megkérdezte a gyerekeket, hogy mutasson-e meg még egy termet, egyöntetű igen volt a válasz. A városban megtekintettük mind a két Sárkányölő Szent György-szobrot. Az egyiket a helyiek csak Süsünek hívják maguk között. Pintér András címzetes igazgató úr ismerőse, Keresztes László kísért el minket a kopjafákhoz, és mondta el a kopjafák történetét.

Innen a Súgó-barlanghoz mentünk. Itt igazi hegymászásban volt részünk. A barlang keletkezéséről és történetéről kaptunk egy rövid ismertetőt, majd két csoportban meglátogattuk a barlangot. Gyergyóújfaluban a szállásadóink egy közös vacsorával vártak minket. Itt találkoztunk a polgármester úrral. A vacsora után egy táncházban egy régi ismerőssel találkozhattak a gyerek: Laci már járt Kiskunhalason a bibós Határtalanul táncházban. Hegedűs Katalin tanárnő vetett véget a vigasságnak este 10 órakor. A sok élményt este beszélték meg a fiúk. Ez volt az első este, amikor „altatnom" kellett őket. 11 órakor aludtak el.

Az utolsó reggel is fél nyolckor indultunk el. A szállásadóink nagyon kedvesen búcsúztak el tőlünk: kaptunk ölelést, puszikat és fátyolos volt a tekintetük.
Gyergyóújfaluban megtekintettünk egy vízimalmot, megkoszorúztuk a Katorzsa-emlékművet, s elindultunk hazafelé. Utunk a Maros völgyében vezetett. Útközben megálltunk: Hegedűs Katalin tanárnő előadást tartott a sóbányászatról, a só útvonaláról. Szászrégenben megtekintettük a gótikus templomot. Kolozsváron a város központjában, a Mátyás-szobornál álltunk meg. Megtekintettük Hunyadi Mátyás szülőházát és tovább indultunk. Következő állomásunk az 582 méter magas Királyhágó volt. Innen gyönyörű kilátás nyílt a környező hegyekre és völgyekre. Este fél 11-re értünk haza a gimnázium elé fáradtan és sok-sok élménnyel gazdagon.

Az eseményekben gazdag kirándulás élményeit a diákok Hegedűs Katalin tanárnő és Karaszi Csaba tanár úr segítségével dolgozták fel.

Ahogy a diákok megélték

Horváth Lilla, 7. osztály

E pár sorban életem eddigi legfeledhetetlenebb osztálykirándulásának legjobb élményét írtam le. Kirándulásunk során sok helyen jártunk-keltünk, sok ismerettel és élménnyel gazdagodtunk.

Számomra a kirándulás egyik kedvenc része a Súgó-barlangban tett kirándulás volt. A barlang a Keleti-Kárpátokban, a Gyergyói Havasok 1568 m magas, Síposkő tömbjének délkeleti nyúlványában húzódik. Kőzetanyaga kristálypalából és mészkőből épül fel, melyek könnyen karsztosodó kőzetek. Mivel a barlang belső járatai elég szűkösek voltak, így az osztályt két részre osztották. Én a második csoportba kerültem, ám ezt egyáltalán nem bántam meg, hiszen a barlang bejárata előtti várakozás nagyon jó hangulatban telt. Amikor az első csapat bement a barlangba, az idegenvezető azt mondta, hogy

tizenöt perc múlva fognak kijönni, ám ez nem így történt. Ugyanis fél óra múlva sem láttunk embert távozni a barlangból. Egy kis idő elteltével kezdtünk türelmetlenek lenni, sőt segélykiáltásokkal próbáltuk jelezni, hogy elfeledkeztek rólunk. Ennek ellenére mindenki boldog volt és jókat nevetgéltünk a Gyergyói Havasok magasában. Szerencsére nemsokára kijött az első csapat a barlangból és csupa pozitív élménnyel halmoztak el minket. Bőrük jéghideg volt (a barlangban alacsony a hőmérséklet), és őrült barlangi tehenekkel ijesztgettek minket. Mielőtt bementünk a barlangba, a védelem érdekében védősisakot és zseblámpát kaptunk. Amikor lementünk a Súgó-barlang mélyébe, sötét járatok és gyönyörű cseppkőképződmények köszöntöttek minket. Ám emellett kiszámíthatatlan és nagyon csúszós tereppel kellett megbirkóznunk. A barlang legtágasabb termében tökéletes volt az akusztika, így koromsötétben elénekeltük a kedvenc dalunkat, a Pintős üveget úgy, hogy még a barlang is beleremegett. Amikor kijöttünk a barlangból, hirtelen furcsa volt a hőmérséklet-változás, és olyan érzés vett minket körül, mintha egy másik világba csöppentünk volna.
A Súgó-barlang mélyében rejtőző titokzatos világ a sötétség birodalmába vezetett el minket, mely egy teljesen új dimenziót tárt a szemünk elé. Mindannyian rengeteg élménnyel gazdagodtunk és reméltük, hogy életünk során még máskor is visszatérhetünk e csodálatos helyre.

Kajtár Bence, 7. osztály

A kirándulás egy új lehetőség volt az egész osztály számára. A kirándulás felejthetetlen élmény volt, mert a kinti emberek olyan közvetlenek és olyan ételeket főznek, hogy nálunk sok háziasszony megirigyelné őket. A szállásunk csodálatos volt és a semmi közepén helyezkedett el, ahol se térerő, se internet, egyszóval el voltunk zárva a külvilágtól.

A tanároknak egy olyan oldalát ismerhettük meg az egész kirándulás alatt, mint amit az iskolában soha sem egy tanítási óra alatt.
A sok utazás mindennap megviselt egy kicsit mindenkit, de megérte, mert sok helyen voltunk és sok szép emlékre tettünk szert. Amikor találkoztunk az ottani diákokkal, jó élmény volt, mert sokat beszélgettünk velük, és még fociztunk is. A kirándulás jó volt és sok emléktárgyat vettünk, hogy emlékeztessenek erre a helyre ahova hetedikes korunkban eljutottunk.
Az utolsó napon még maradtunk volna, de azért már mindenki vágyott haza is.

Paczolay Nóra, 7. osztály

Nekem a Súgó-barlang tetszett a legjobban. Eleve a bejutásra való várakozás is élmény volt. Az osztály két csoportra oszlott. Az egyik csoport felment a barlanghoz, mi pedig lent maradtunk egy darabig, de aztán felindultunk. A bejárat előtt körülbelül fél órát ücsörögtünk. Ez nem lett volna baj, ha lent azt nem mondták volna, hogy tíz percet kell várnunk, de jókat nevettünk.

A barlang óriási élmény volt. Kalandos és szép is. Zseblámpával kellett bemenni és vigyázni kellett a csúszós részeknél. Olyan részek is voltak, ahol majdnem négykézláb kellett menni, annyira alacsonyan volt a plafon. Az utolsó terem a hangversenyterem volt. Itt énekeltünk is, nagyon jó volt.
Még visszamegyek oda, az biztos, mert nagyon tetszett.

És ahogy a diákok megörökítették...

Két helyszínen a nemzeti összefogás napja

Városi megemlékezést tartottak az országzászlónál a bibós diákok 2013. június 4-én. Felidézték, hogy a halasi iskoláknak milyen határon túli kapcsolataik vannak, részletesen bemutatták, milyen ismeretekkel bővült a tudásuk a Határtalanul! program során. Az emlékező beszédet Palásti Károly mondta el.

A rendezvény belső helyszínén, a Bibó-gimnáziumban az érdeklődők;egész nap a hetedikesek által készített vetített-képes úti beszámolót nézhették meg, a hírfalón pedig a székelyföldi utazás főbb eseményeiről tájékozódhattak.

a non 7

Az aulában Székelyföldről szóló kiállítást rendeztek a kiránduláson részt vett hat évfolyamosok.

a non2

A nap tanársegítői: Fehérváriné Ábrahám Melinda, Hegedűs Katalin, Palásti Károly, Zákányné Frei Erzsébet.
A városi ünnepségről szól a június 4-i Híradó híre.

Erdélyben barangoltak

Az úti beszámoló egy részlete a Modern Iskola online változatában online változatában is olvasható.

SZ-D-T

A szülő-diák-tanár találkozón, 2013. május 14-én mutatkoztak be a Határtalanul!-programon részt vett diákok. Fehérváriné Ábrahám Melinda énekkel, Hegedűs Katalin szöveggel segítette a hetedikeseket élménybeszámolót műsorok összeállításában.

Elsőként: hetedikesekként

A Bibó István Gimnázium 2012-ben lett pályázatnyertes, és ennek eredményeként a programban Varga Csaba hetedikes diákjai vesznek részt. Ők harmincheten Erdély területére utaznak 2013. május 8-án. Kirándulásuk utolsó napja május 12.

A diákok kísérője és felkészítője Hegedűs Katalin, Karaszi Csaba, Pintér András és Varga Csaba.

Projektre készülve

2013. március 5-én tartották a szervezők az első olyan alkalmat, amelyen a kiránduláson részt vevő valamennyi diák mellett jelen volt az összes szülő is.
A kísérők ismertették a részletes programot. A diákok, szülők, tanárok megegyeztek a teendőkről.

a hatartalanul

A Föld-napján

A hetedikesek a parajdi sóbánya előtt hulladékgyűjtőket fognak felállítani. E környezetvédő tevékenység előgyakorlatának tekinthető a 2013. április 22-én, a Föld napján vállalt közösségi munka.

Másodszor is

Találkoztak a Határtalanul-programban részt vevő szülők, diákok, diákok. A találkozó napja 2013. április 16.

a hatartalan

A Föld napján

Az április 22-i Föld-napon a hetedikesek Varga Csaba osztályfőnökükkel, a gimnázium önkéntes csoportjával részt vettek az iskolai tavaszi nagytakarításban. Így készülnek az erdélyi környezetvédő programrészre.

a fn 7