1. Arról, mi a teendőnk

Felelősségvállalás és cselekvés a mikro- és makrokörnyezetünkért, valamint a fenntarthatóság vállalt értékké alakítása.

2. Ökoosztály indul

A 2012– 2013-as tanév az iskola történetében újszerű lesz: az eddig hagyományos képzésű, általános tantervű kilencedik cés osztályunk diákjai az ökoprogramban vesznek részt. A program célja a természettudományos érdeklődés megszilárdítása a diákokban a valós életkörülmények között folytatott tanulással, valamint a továbbtanulási szándék megalapozása az ismeretek elmélyítésével.

Az ökoprogram részesei a tudásmegosztás számos változatát gyakorolják: projektmunkákkal, tudományos mérésekkel és elemzésekkel, erdei iskolaszerű foglalkozásokkal, szimpóziumokon való részvétellel, újszerű informatikai eszközök használatával.

Az ökoprogram a Bibó-gimnáziumban 1999 óta folyó, nemzetközileg is elismert magas színvonalú GLOBE-tevékenységre épül.

3. Ökoiskolai tervek

3.1. Pályázat az ökoiskolai cím elnyerésére

A Bibó István Gimnázium ökoiskola lett. A cím a magyar közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerés.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium nevében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által meghirdetett pályázat címátadója 2012. június 9-én lesz Budapesten.

3.2. Részvétel a Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek-KEOP-6.2.0/A/09-11 és KEOP-6.2.0/B/09-11 című projektben.

A pályázat célja, hogy ismertté és népszerűvé váljon, mi a a teendőnk Magyarországért és környezetéért, Földünkért és jövőnkért.

A pályázat hozzájárul ahhot, hogy a különböző érintettek (gazdasági szféra, civil szféra, oktatás, tudományos szféra, tanácsadók és lakosság) együttműködésének eredményeként a társadalom minél szélesebb körében tudatosuljon a fenntarthatóság mint értékrend.

A pályázati kapcsolattartónk Wagner Szabolcs, a Bibó István Gimnázium alumnusa.

4. Környezetvédelmi nap

Június 5-e a környeztvédelem európai napja. Az ezt követő napon zárta a Zöld-híd és a Bibó-gimnázium a közös, 2012-es projektjét. A rendezvényen jelen volt Gyovai István polgármester is. A bibósok irodalmi műsorát követően a projekttagok ajándékba megkapták a Zöld-híd és a gimnázium közös kiadványát.

Thumbnail image

A rendezvényt megörökítő képek

5. Komposztálás

A Széchenyi-terv részeként az Egy Jobb Halasért Egyesület pályázatot nyert, amelynek eredményeként Kiskunhalason komposztáló program indul. A Bibó István Gimnázium elsőként vállalta, hogy területén komposztáló ládákat helyez el, segítve az ökoosztály projektmunkáját, növelve a bibós diákok környezettudatosságát.

A programnyitó 2012. június 14-én 18 órakor lesz a Bibó-gimnáziumban.

Az NFÜ-programról a Halasi Tükör 2012. június 6-i száma ír részletesen.

Tóth Piroska természettudományos-munkáltató óráján állították össze a kilencedikes ökosok a komposztolásra alkalmas keretet. Dicséretesen dolgozott Nyerges Dávid és Kádas László.

A kisfilm a munkafolyamatot rögzíti.

Az összeállított tárolóba a kilencedikes ökosok már gyűjtik a komposztálásra váró növényeket.

A képeket a programot segítő Karaszi Csaba készítette.

Thumbnail image

6. Ökoiskola 2012-től

Thumbnail image

Június 5-e a környezetvédelmi világnap, ezért 2012. június 9-én tartották az Ökoiskolai címek átadóünnepségét a Városmajori Gimnáziumban, Budapesten. Az idei ünnepség különlegessége volt, hogy idén először adták át az Örökös Ökoiskola címeket.

Köszöntő beszédet dr. Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes-államtitkár, valamint a Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos főmunkatársa, dr. Horváth Zsuzsanna mondott.

A rendezvényt támogató E.ON Hungária Zrt. képviseletében Szanyi Laura, kommunikációs munkatárs szólt az Energiakaland programról.

Az okleveleket az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői adták át.

a okoiskola

A délután plenáris előadásokkal folytatódott, kiemelten a következőkkel:

Simonyi István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közoktatás Fejlesztési Főosztály Oktatási és Nevelési Programok Osztálya vezető-főtanácsosa a Zöld-óvoda és az Ökoiskola-programokról szólt. A fenntarthatóságra nevelés szerepe a megújuló NAT-ban és a kerettantervekben volt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársának, Szabó Máriának témája. Varga Attila, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos főmunkatársa az ökoiskolahálózat helyzetét és terveit mutatta be.

A címátadó képei és előadásai megtekinthető változatban.

Thumbnail image

Halas Tv az ökoiskolai címről

7. Vízminőség-mérés

A Dong-ér vízminőségét mérő bibósokról készített felvételt a Zöld percek. A Halas Tv műsorában Balázs-Piri Kata, Szécsi Krisztián, Felnagy Krisztián és Tóth Piroska szólal meg.

8. Alukollektor készül

Kiskunhalas intézményei közül a Bibó-gimnáziumban készül elsőként alukollektor. Az energiatakarékos, környezetkímélő eszköz elkészítéséről, a diákok szerepvállalásáról, ismertető előadások megtartásáról állapodott meg Veszelszkiné Huszárik Ildikó iskolaigazgató és Korneth Béla műszaki tanácsadó, a kollektorkészítés nagy tapasztalatú szakembere.

A 2012 szeptemberében induló, diákok bevonásával megvalósuló projekt ötletgazdája és támogatója a Zöld-híd.

A megbeszélésen jelen volt Mongyi Marianna, Bárány Erzsébet és Palásti Károly is.

Thumbnail image

A bibós kezdeményezést mutatta be a Zöld percek 2012. augusztus 30-i adása.

A kollektorkészítés lényegét mutatja be a Halas Tv 2012. szeptember 23-i híradója.

Így kezdődik az alukollektor készítése. Korneth Béla az ökos és nem ökos bibós diákokkal 2012. október 9-én, az első szülői fogadón.

Thumbnail image

A kollektorkészítést a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. támogatja.

Merkbau-logo_Alapitva1990

Thumbnail image

Hamarosan készen lesz az alukollektor. A feketére festett elemek száradnak. A képen az építést irányító Korneth Béla.

Thumbnail image

Kész az alukollektor: áll az aulában. A 2012. november 24-én, a diákszimpózium napján készült fényképen Palásti Károly, Korneth Béla, Veszelszkiné Huszárik Ildikó, Gyovai István, Bárány Erzsébet (gyerekekkel), Mongyi Marianna.

Az igazgató oklevelet adott át a kollektorkészítőknek, támogatóknak: Korneth Bélának, Zöld-híd Egyesületnek, Nyitott Égbolt Vastelep, Merkbau Kft., Bárány Erzsébetnek, Mongyi Mariannának, Palásti Károlynak, Flórián Bálintnak, Oláh Alexnek.

Thumbnail image

Az eseményről a Halas Tv Híradójában is szó volt.

2012. december közepe: elkészült az alukollektor. A sportcsarnok lányöltözőjét melegen tartja.

a alukoll

9. A ökoiskola első évnyitóján

A kezdő évfolyamosok és a diákönkormányzat képviselői fát ültettek 2012. szeptember 3-án, a tanév nyitóján.

Thumbnail image

Felnőttetek. Felnőttünk. Tizennyolcadik tanévünket kezdjük a Bibóban, ahol ti, kezdő évfolyamosok, most már bibósokká lettetek, s ahol ti, felsőbb évfolyamosok, most még bibósabbakká lehettek.

A felnőttségben tanítanak a példák. A felnőttségben jelentősek a változások. A felnőttségben kiteljesednek a jelképek.

Ilyen jelkép a faültetés is. Szakemberek mondják, hogy a szabad gyökerű fáknál legkedvezőbb az őszi ültetés. Az ilyen őszi ültetésű fákat célszerű gondosan, kellő körültekintéssel megmetszeni. Ellenkező esetben sok felesleges lombot hajtanak, ez erejüket veszi, s nem tudnak megeredni. A fa ugyanis – akárcsak a gimnáziumot most kezdő diák − először gyökeresedik, majd később, tavasszal − már meggyökeresedve, helyét megszilárdítva − újult erővel növekszik.

A fa éltetője a víz is. Alapos öntözéssel a talajszemcsék a gyökerek közé mosódnak, így a fák elevenek lesznek.

Legyen ez a faültetés, kedves diákjaink, a ti bibós teendőitek nem felejtős jelképe.

(Részlet Veszelszkiné Huszárik Ildikó évköszöntőjéből)

10. Ökofal

Az ökoiskolai tevékenység látható jele az az ökofal, amelyet Palásti Károly ötlete alapján Szabadi Beatrice és Kollarics Gábor készített el.

A változó tartalmú ökoüzenetek az iskola ebédlőjében olvashatók.

Az ökoiskolai történések számára Andrási Szabolcs az Ökoprogram, Bibó István Gimnázium nevű facebookos csoportot indított.

Thumbnail image

11. Autómentesen

A városi autómentes napon (2012. szeptember 23-án) a Gondolkodj ökosan! játékában a bibósok első (Daday Zita, Miklai Ágnes, Pente Judit) és második (Bogdán Enikő Kispéter Dorina, Rávai Bettina) helyen végeztek.

A Bringabarangoló városi távját Rávai Bettina, soltvadkerti távját Nyerges Dávid teljesítette.

A diákok bibós vezetője Virágné Színes Ilona volt.

12. Újra és újra: papír

Az ökoprogramhoz illeszkedően a Bibó-gimnázium ún. újrapapírt használ a hivatalos ügyintézésben.

Thumbnail image

Látható a különbség

13. Ökoiskola-vezetők képzése

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Ökoiskola Hálózat fejlesztési tevékenységének részeként egynapos, nem akkreditált ökoiskola vezető-továbbképzést tart a Bibó-gimnáziumban 2012. október 12-én.

A továbbképzésen való részvétel ingyenes. A továbbképzés elvégzéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak, amelyet a 277/1997.(XII.22.) kormányrendelet 5. paragrafusa által szabályozott módon 5 kreditpont értékben a pedagógusok beszámíthatnak kötelezően teljesítendő pedagógus továbbképzési kötelezettségük részeként.

Kissné Kriszt Zsuzsanna prezentációja az ökoprogramról

Tóth Piroska prezentációja a GLOBE-programról

Veszelszkiné Huszárik Ildikó beszámolója a képzésről

A Halas Tv 2012. október 12-i híradója

14. Földvigyázók

A Zöld-híd és a Bibó-gimnázium közös pályázatával egyedibbé, zöldebbé válhat Kiskunhalas egyik köztere. A pályázati tervekről a Halas Tv is beszámolt.

15. Ökonapozás

A Zöld-híd Egyesület és a Bibó István Gimnázium vendége volt Nagy Gréta. A Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezető-környezetmérnöke az ökológiai lábnyomról tartott előadást a hetedikes diákoknak. A nyílt órán a Felsővárosi Általános Iskola tanulói is jelen voltak.

A 2013. február 15-i, környezettudatosságra nevelő program szervezésében Mongyi Marianna és Palásti Károly vett részt.

a oko

Hír a Halas Tv híradójában.

16. Zöld-bál, harmadszor

A Bibó Kupa idején rendezték a kiskunhalasi Zöld-bált, amelyen a bibós énekesek is felléptek, de zeneszámukkal a kronachi vendégek is bemutatkoztak.

a zold
Bibósok a bál sztárvendégével, Falusi Mariannal

a kronach
Kronachiak a zöldek között

17. A Föld napja 2013-ban

 foldnap

Az aulában gombákról készült képeket tekinthettek meg az érdeklődők, a tizenegyedikes béseknek Fehér Péter tartott előadást a gombákról.

A bibós-mikós művészeti műhely tagjaiból álló versenybizottság értékelése alapján első helyet a Szilády-óvoda szerzett. Az általános iskolák versenyét a kiskunhalasi konduktív általános iskola nyerte. A középiskolák közül legeredményesebb a Bibó-gimnázium, különdíjas pedig a Szilády-gimnázium lett.

A jutalmakat a szervezésben ötletadó Zöld-híd Egyesület ajánlotta fel: stílszerűen minden pályázó csapat egy-egy cserepes növényt kapott.
Az aulában megtartott eredményhirdetést követően a diákok, szülők, tanárok, városi képviselők a Városgazda támogatásával rendbe tették az iskola környékét. Az ökoosztály tagjai teljes létszámban voltak jelen a tavaszi nagytakarításkor.

Az események képeken, tévéhíradóban, kollázson.

Mongyi Marianna fotói a plakátokat is rögzítik.

18. Zöld-híd, évadértékelő

1972-ben nyilvánította az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája június 5-ét nemzetközi környezetvédelmi világnappá.

Ezért tartotta a Zöld-híd Egyesület a 2013-as évadjának értékelését ezen a napon.

Az egyesület elnöke jutalmakat és okleveleket adott át kiemelkedő munkát végzett tagoknak.

A rendezvényen bibós diákok zenéltek, mondtak verset.

a zold

Az eseményről a Halas Tv is beszámolt.

19. A víz ölében

A zöld-híd Egyesület által meghirdetett természetfotó pályázaton iskolánk diákfotósa, Nagy Orsolya harmadik helyezést ért el.

a zold nagy

A 2013. szeptember 4-i díjátadón a felnőttek kategóriában az első helyet a Bibóban érettségizett Kiss Renáta érte el.

a zold elso

A versenybizottság munkáját György Renáta vezette.

20. TeSzedd 2013-ban

Az országos felhívás részeként a tizedik osztály ökoprogramosai Kissné Kriszt Zsuzsanna tanáruk vezetésével a Bibó-gimnázium környékét tették rendbe, példásan.

a teszeddaa teszeddb

21. Földvigyázók

Pályázati előzetes, megbeszéléssel, 2013. október 10-én.

22. Határtalanul is

A Gyergyóújfaluban Határtalanul!-programban részt vett hetedikes diákok 2013 őszén hulladékot gyűjtöttek az általuk elhelyezett gyűjtőkbe.

a hatartalanul1a hatartalanul2

23. Pályázunk

A Bibó-gimnázium is részt vesz a városi környezet barátságosabbá tételére kiírt pályázatban.

Óvodások, iskolások pályázataiból nyílt kiállítás 2013. december 3-án a csipeszgalériában. A díjazottak között volt iskolánk kilencedikes diákja, Volford Ákos is.

Flipsnack és híradó a megnyitóról.

24. Komposztálás, feldolgozás

2014. február elején eszközbemutatót tartott EJHA képviselője.
A zöld hulladék feldolgozását biztostó gépet a tavasz folyamán a bibós diákok is ki fogják próbálni.

25. Amikor az energia is újrahasznosul

A Zöld-híd Halasi Környezetvédő Egyesület és a Bibó István Gimnázium negyedik alkalommal rendezte meg az ökonapot. 2014. március 4-én dr. Tóth László, a Szent István Egyetem professzora tartott egy környezetvédelemmel kapcsolatos előadást a hetedik osztályban.

Az egyetemi oktató a megújuló energiaforrásokról beszélgetett a diákokkal.

A letölthető előadás

Az ökonapon az aulában mutatták be a hetedikesek az életvitelórákon készített projektjeiket is.

zoldnap004

26. Bibósok zenélnek: 2014. tavasz

Tavaszköszöntő is lehet a kedvelt Bibósok zenélnek, de alapcélja ebben az évben a Földvigyázók kertjének támogatása. A Fehérváriné Ábrahám Melinda összeállította zenés műsor 2014. március 27-én lesz, és az egészséges iskolakörnyezet kialakítását segíti.

a bibosok zenelnek

A Zöld-híd egyesület és a Bibó-gimnázium nyertes pályázata

Tavaszt hozóan zenéltek Fehérváriné Ábrahám Melinda tanítványai a hagyományos, 2014 tavaszi rendezvényen. Az énekes-hangszeres összeállítást a Zákányné Frei Erzsébet által válogatott versek egészítették ki.
A közönség az adománnyal a Földvigyázók kertje projektet támogatta.

a zold

Anda Péter képei

27. Sóstói fürdő

A zöld környezet növelése eredekében a Sóstó fürdő igényesen megtervezett, faültetési programot indított.
A fürdő és az iskola együttműködési megállapodást írt alá azért, hogy a közösségi szolgálat keretén belül a bibós diákok is részesei lehessenek e programnak.

28. Kinn és benn

A Földvigyázók kertjének fontos állomása a 2014. május 22-i megbeszélés: az ötletgazdák, kivitelezők és diákok találkoztak.

a tanosva zold
A tanösvény helyén és az aulában

29. Klímaőrjárat

A környezetvédelemmel foglalkozó versenyre készített fel négy csoportot dr. Tomicskóné Magyar Tünde. A 2014. június eleji regionális fordulóba bejutott a László Máté, László Bálint, Nagy András alkotta hetedikes csapat.

A Szegeden megtartott szóbeli forduló alapján a bibósok harmadik helyet szerezték meg.

30. Környezetvédelmi világnap

A Bibó-gimnázium volt az egyik állomás azon a kerékpáros napon, amelyet környezetvédő egyesületek, valamint a Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársai szerveztek 2014 pünkösdje előtt.
A Bibó István Gimnázium ökoprogramját Király Brigitta mutatta be.

31. A Földvigyázók kertjéért

2014. június elején a Zöld-híd egyesület és a Városgazda Zrt. megbeszélésén is a Földvigyázók kertjének építése volt a téma.

mook, zold 014mook, zold 015

32. Földgömbbe zárt üzenet

A 2014 júniusában érettségizett humán osztály (immár a hároméves hagyományt követve) üzenetet helyezett el abban a földgömbben, amelyet majd szeptemberben nyitnak fel a kilencedikes humános diákok.
Reméljük, számos ötletet, használati utasítást, bölcsességet, mosolykeltő diákszöveget lelnek a szeptembertől bibósok.
Folytatásra méltó hagyomány.

image

33. Birtokunk: a Földvigyázók kertje

fv kezdes
A 11. c-s, ökoprogramos diákok előkészítik a helyszínt (2014. szeptember)

fv ora
A 11. c-sek megtartották az első kerti osztályfőnöki órájukat

fv auto
Az autómentes nap egyik állomása a Földvigyázók kertje

a hid
Elkészült Vili Gábor munkájának eredménye, a zöld híd

Kertátadás a halasi óvodák és támogatók jelenlétében a bibós aulában 2014. november 20-án. A növényismertetőt a nyolcadikosok mutatták be, a műsort Palásti Károly vezette. a résztvevőket Mongyi Marianna köszöntötte.

Az ünnepség a szabadban folytatódott: az óvodások két madáretetőt helyeztek el Földvigyázók kertjében.

Az eseményt megörökítő képek

zoldhid zaras 006

Átadták a kertet

34. Bál a Földvigyázók kertjéért

A Zöld-híd egyesület Mongyi Marianna kezdeményezésére és irányításával városi estet szervezett, amelynek bevételét a Földvigyázók kertjére ajánlották fel.
A műsor vezetője Palásti Károly igazgatóhelyettes volt.

35. Ültessünk 1 fát

A Zöld-híd egyesülettel a bibósok fát ültettek a Földvigyázók kertjében. A 2014. november 15-i alkalmon diákjaink és Palásti Károly, Kissné Kriszt Zsuzsanna, Varga Csaba, Váradiné Vastag Györgyi, Pálfiné Orbán Tünde, dr. Bognár Zoltán, Veszelszkiné Huszárik Ildikó ültetett közösen (nem csak) 1 fát.

Bibós diákok és szülők is fát ültettek november 15-én, nagy igyekezettel.
7. osztály: Patocskai Csongor (és édesapja, Patocskai István), Pálfi
Noémi (és édesapja, Pálfi István).
8. osztály: Huszár Maxim, László Máté, Nagy Zoltán, Szabó-Kocsis Ádám Csanád (SZKD öccse), Ökrös Ildikó (SZKD édesanyja)
9. osztály: Horváth Dániel, Juhász Ádám (és az osztályfőnök fia, Varga Tamás).
9. a: Farkas-Wodring Kata, Kránicz Zorán, Magyar Gábor, Pocsai Zsolt.
9.c Bárdos Balázs, Bakai Tamás, Miklai Bence.
10. a: Pocsai Gergely, Szabó Zsombor, Tóth Dániel.
10. b: Gál Ramóna, Suba Dominik.
11. b: Miklai Ágnes (és édesanyja, Miklainé Ágnes).
11. c: Boródi Kristóf, Kispéter Dorina (és édesanyja, Kispéterné Sándor Ágnes), Nyerges Dávid.

A zöldítő nap képei, összegyűjtve

36. Földvigyázók kertje: zárás

2014. december 8-án a projekt résztvevői hangulatos esttel zárták a programot.
Az egyesület elnöke elismeréseket adott át, többek között a Bibó-gimnáziumnak, a szülői közösségnek és az iskolavezetőknek.

a zold hid pka zold hid szka zold hid vhi

A földvigyázós munkát a Veszelszkiné Huszárik Ildikó által összeállított kisfilm örökítette meg, akárcsak a lapozó.

37. Élőfűz-kompozíció

A Zöld-híd egyesület tevékenységéhez kapcsolódott a kilencedikes bibós évfolyam. Gondnokságot vállaltak a Szász Károly utca végén található körforgalomban elhelyezett élőfa-kompozíció felett.

a fuz

Az átadási ceremónián, amely 2014 decemberében volt, a résztvevők közösen mondták el a 9. b osztály avatóversét:

Himnusz a fűzfához
Kérünk, fűzfa, nőj fel nékünk,
Legyél a mi ékességünk.
Simogasson téged a szél és napsugár csókja,
Pihenjen meg alattad sok fáradt gólya.

Sok idő telik, te maradsz, mi megyünk,
De mindig tudni fogjuk, hogy itt vagyunk velünk.
Nem fog rajtad se tél, se ősz
S az évek alatt egyre magasabbra nősz.

Víz, mi éltet, ez az élet,
Mi melletted leszünk és gondozunk téged,
Büszkeségünk leszel és szép emlékünk.
Kérünk, fűzfa, nőj fel nékünk,
Legyél a mi ékességünk.

Simogasson téged a szél és napsugár csókja,
Pihenjen meg alattad sok fáradt gólya.

A megírást és az előadást Fodor Bernadett magyartanár ösztönözte.

Az átadó képei

Sarjad a fűzfa, a rendszeres locsolásnak köszönhetően.

a fuzfa

38. Szakmai nap

A Zöld-híd Egyesület szakmai napot tartott a Bibóban.
Összeállítás a Halas Tv híradójában, 2015. március 2-án 9 perc 47 másodperctől.
A nap részletei a halasmedia.hu-n.

39. Jókai-fa

A Zöld-híd egyesület és a Bibó-gimnázium a kiskunhalasi strand területén fát ültetett. A Halast zöldítő eseményen részt vettek a Dr. Szabó Miklós országos szövegértési verseny döntőben szereplő diákjai is. A 22. alkalommal, 2015. március 20-án megrendezett verseny témája az 1893-ban kiskunhalasi díszpolgári címmel elismert Jókai Mór. Ennek tiszteletére kapta a közösen elültetett fa a Jókai-fa nevet.

a tabla

A halasmedia.hu képein a fa ültetése.

40. Újrahasznosítva 2015. március 28-án

Ökoiskolaként a bibós diákok Palásti Károly igazgatóhelyettessel ellátogattak a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Kft. telepére.

41. Állatvédelmi előadás

Az iskolába látogatott Bíró Brigitta, a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány elnöke, valamint Magyar Zsolt. Rendhagyó biológiaóra keretében tartottak előadást a felelősségteljes állattartásról és állatvédelemről.

Remélhetőleg minél több osztályban tudunk majd az elkövetkezendőkben is hasonló órákat tartani, hogy a diákok hasznára váljék.

Bíró Brigitta így vélekedett az iskolánkban eltöltött két óra tanulságáról: „Számos teendőnk és mentéseink mellett már nagyon rég időt akartam szakítani az oktatásra. Nagyon fontosnak tartom a jövő nemzedékének szemét kinyitni az állatkínzásokra, az állatvédelemre. Úgy érzem, ez a mai napon két osztály részére sikerült is! És ez még csak a kezdet! Beszélgettünk az ivartalanításról, az örökbefogadásról, hogy honnan vegyünk kutyát s a gyepmesteri telepekről. Sokukat sokkolta a látvány és a hallottak, sokukat megérintette. Jókat beszélgettünk és nyitottak voltak az új dolgokra. Köszönöm mindkét osztálynak a figyelmet! Már rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a bibósokról akár önkéntes munkában, akár örökbefogadásban. Így bizton állítom, nagyon megérte."

a oko

A rendhagyó foglalkozást szervezte, a képeket és szöveget készítette: Váradi Mónika, 12. osztályos diák.

42. Hídépítés Kronachban

A Bibó-gimnázium – mint a Zöld-híd egyesület egyik alapítója – 2003 óta rendszeres testvériskolai kapcsolatot tart fenn a kronachi Frankenwald-gimnáziummal.

A 2015-ös kronachi diákcsere zárónapja április 22-én volt. A küldöttségvezető Veszelszkiné Huszárik Ildikó értékelő beszéde a Föld 1970-től ünnepelt világnapjához kapcsolódott. A vendéglátó német tanárok, szülők és diákok előtt az igazgató kiemelte: a Föld napjáról úgy emlékeznek meg, hogy általában fát ültetnek világszerte. Ilyen faültetésre Kronachban nem kerülhetett sor, ám jelképesen igen.

A bibós diákok ugyanis egy olyan fát rajzoltak, amely Németország és Magyarország talajából nőtt ki. Törzsét Kronach és Kiskunhalas képezi. A fa legfontosabb rész a lomb, vagyis a fiatalok diákcseréje (Austausch). A diákcsere fájának hét ága van: a szülőké, a tanároké, az iskolavezetésé és azoké a személyeké, akiknek vendéglátóként, programszervezőként évek óta elévülhetetlen szerepük van a német és a magyar diákcserében.

a oko

A program végén a résztvevők egy-egy diákcserére utaló kulcsszót írtak a fa leveleire.

A diákcserefát a kronachi iskola képkeretbe helyezve őrzi meg.

43. Bibós zöld

2015-ben a Föld napján újabb cserjék kerültek az iskola előkertjébe.

a fold

44. Összefogott a város

A bibós napórát megvalósító projektet egyre több halasi támogatja. A Zöld percek témája is a napóra volt.

45. Iskola a zöldben

A Bibó-gimnázium 2015-ben ismét pályázik az ökoiskola címre.

a zold

46. TeSzedd, 2015

Az országos TeSzedd-hez Kiskunhalas is csatlakozott. A bibósok a Földvigyázók kertjében 2015. május 15-én tettek rendet, Kissné Kriszt Zsuzsanna vezetésével. A Zöld-híd és a gimnázium akciójában hongkongi mentorunk, Yotska Lam is részt vett.

a teszedd

47. Kockapocak

Nyolcadikosok. Hárman vannak. A harmadik fordulóban versenyeznek. Posztereiket az aulában is közzétették.

a kocka1

A Magyar Természetvédők Szövetsége országos versenye a (L)áss a mélyére.

A csapat ötödik helyezést ért el.

48. Palackgyűjtés

A Bibó-gimnázium is részt vett abban a gyűjtésben, amelyet a Zöld-híd hirdetett meg, s amelynek célja, hogy segítse az Átlós utcai óvodát.
2015 májusában százkilónyi műanyag palack gyűlt össze. Ezzel a mennyiséggel a gimnázium a legnagyobb összeggel járult hozzá az óvodások írószervásárlásához.

flakon2

A támogatás átadásán jelen volt az iskolaigazgatón és helyettesen kívül Puskás Nóra és Tóth Enikő diák is.

49. Zöldítés

Tavaszig kell várni, hogy láthatóvá váljék, amit Kissné Kirszt Zsuzsanna és Palásti Károly diákjai készítettek elő 2015 október elején.
A bibósok egy felajánlás eredményeként növényhagymákat duggattak el az Földvigyázók kertjében és az iskolaudvaron.

zold

50. Élő bolygónk

A Bibó zöldiskola. Támogassuk tehát ezen a linken az Élő Bolygó kezdeményezést, amellyel sokat nyerhetünk: mindenekelőtt egy élő bolygót és akár 6 millió forintot is a Bibónak.

51. A Bibó példája az országos hetilapban

A Magyar Narancs Iskola + Mód című rovatában olvashatunk a zöldgimnázium Bibó eredményeiről (2015. november 19., 27–28.).

zold 0

52. Megújított cím

A Bibó-gimnázium ökoiskolai tevékenységét második alkalommal ismerték el 2016. január végén. Az oklevelet Veszelszkiné Huszárik Ildikó vette át a budapesti rendezvényen.

a oko

53. Természetterápia

Vendégünk volt 2016. március 2-án Orgoványi Anikó. A Zöld-híd Egyesület felkérésére tartott előadást Természetempátia címmel. A rendezvényen részt vettek a Bibó István Gimnázium és a Felsőváros Általános Iskola diákjai.

54. Orgona ága

2016. március 22-én, a víz világnapján – a Zöld-híd Egyesület kezdeményezésére – orgonafákat ültettek a Bibó István Gimnázium 9.-es diákjai dr. Tomicskóné Magyar Tünde tanárnővel és Palásti Károly igazgatóhelyettessel.

A faültetéssel egy tavaly indított hagyományt folytattunk. Az előző évben ugyanis a strand területén lévő Jókai-fával zöldítettük városunkat, hamarosan pedig az orgonákban gyönyörködhetünk a Földvigyázók kertjében és Bibó-gimnáziumban.

qq orgona

A felajánlást a Szilády Áron Utcai Zöldóvodában dolgozó Kammererné Gál Juditnak köszöni az egyesület, az előkészítő munkálatokat pedig a bibós Szabó Imrének.

55. Fenntarthatósági témahét

11 temahet

2016. április 18–22. között első alkalommal szervezik meg Magyarországon a fenntarthatósági témahetet.
Célja, hogy a diákok figyeljenek a fenntarthatóság fontosságára, a Föld védelmére.
A témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök.
A témahét a kerettantervekre épülve valósul meg az iskolákban, de az interneten is:
előre kidolgozott óratervekkel, országos versenyeken.
A téma iránt elkötelezett szakemberek részt vehetnek az iskolai programokon. A hét a Fenntarthatósági Konferenciával zárul 2016. április 22-én.

A Bibó-gimnáziumban 2016. február 20-án tavaszi egészségnap lesz.

56. MOL-díjas a Föld-vigyázók kertje

2016. május 11-én Budapesten vette át a Zöld-híd egyesület az országos díjat. A díjátadón jelen volt a bibósok közül Palásti Károly, Farkas-Wodring Kata, Szabó-Kocsis Dorottya.

bibo mol

57. Ki a tanteremből!

2012-ben Nagy-Britanniából indult az Empty Classroom Day.

2016-ban a lengyel, cseh és szlovák partnerekkel Magyarország is csatlakozott a június 10-i programhoz. Ezen a napon a diákok, tanárok – a szülők bevonásával – nem a tanteremben, hanem a természetben tanulnak.

A nemzetközi eseményhez a Bibó-gimnázium is csatlakozott. A tanév utolsó péntekét a Sóstón töltötték a bibósok. Változatos programot állított össze a diákönkormányzat, valamint Csonkáné Pintér Andrea és Katkó Andrea. A megvalósításban valamennyi tanár szerepet vállalt, akárcsak a diákokat segítő szülők.

ki a tanterembol

Volt osztályok közötti minifoci, amelyet a 10. a-sok nyertek, volt ügyességi és sorverseny is, amelyben a 10.-esek lettek az elsők. De lehetett sakkozni, tollasozni is... És természetesen a sütés-főzés sem maradt el.

A Ki a tanteremből!-nap képen: 1., 2..
A bibós természetnap képei felkerültek a magyarországi program közösségi oldalára.

bibo kiatant a 20160610

bibo kiatant b 20160610

bibo kiatant c 20160610

58. Életjelek

Az "Életjelek" Akciófelhívás keretében közös programot szervezett a Sziády Áron Utcai Ovoda, mint "Ökoóvoda" és a Bibó István Gimnázium , mint "Örökös ökoiskola". A felhívásra felkerestük a Kiskunhalashoz legközelebbi "NATURA 2000"-táblával megjelölt területet, ahol megfigyeltük a területen talált növényeket és állatokat.
A barangoláson készült képek közül néhányat itt közlünk.

ÖKOBibó és Szilády utcai ovi

A vizsgálat tágya Cickafark Galagonya bokor

Gyík Kutyatej Len

Lándzsás útifű Mezei aszat NATURA 2000 TERÜLET

Pók és zsákmánya Szegfűgomba Természetvédelmi terület

Tudósok Tudós szamártövissel2 Árvalányhaj

natura 4 natura 5 natura 6

natura 3