Együttműködés a Bibó István Gimnázium és a Rotary Club Kiskunhalas között

Az együttműködési megállapodás aláírásának helye, ideje:
Kiskunhalas, 2011. május 13.

Az együttműködés tartalma:
nemzetközi diákcserék támogatása

A megállapodás aláírói:
Harkai István, a kiskunhalasi Rotary Club elnöke
Veszelszkiné Huszárik Ildikó, a Bibó István Gimnázium igazgatóhelyettese

Kapcsolattartók:
Bordás Zoltán / Rotary Club
Vladár Éva / Bibó István Gimnázium


Élménybeszámoló

Nagy sikerű élménybeszámolót tartottak kedden este a Rotary Club szervezésében külföldön járt bibós tanulók.

IMG 20160920 190718IMG 20160920 190948

A 12-es Szenczi Alexa egy éves amerikai, a 10-es Nagyapáti Anna Panna két hónapos Japán útjáról számolt be. Az egy hónapra Kiskunhalason, szintén a Rotary jóvoltából tartózkodó Yoshimori Yamato szülőföldjét és nyelvét mutatta be. A beszámolóknak a Csipke Hotel adott helyet, ahol a Rotarys érdeklődők mellett az előadók családjai, Rotary-tagok, bibós tanulótársak és tanárok vettek részt.

Labda, autogrammal

A 2016-os európai futballjátékok idején mi lehet időszerűbb és stílszerűbb, mint bemutatni azt a különleges ajándékot, amelyet a palicsi Rotary Club adományozott a bibós interactosoknak...

Mennyi híres név!

a labda

Búcsú a Bibótól

Az interact ajándékát adta át a hazautazó Abynek a 2016. június 22-i tanévzáró ünnepségen Tóth Mirtill interactelnök.

a interact

Bibósok találkozása a nagyvilágban

Az amerikai Aby és az ausztráliai Holly 2016 májusában részt vett a magyarországi rotarys cserediákok európai körútján.
Az európai körút szervezője Csontos Helga volt, aki a Bibóban érettségizett 2006-ban.

rotary bibo
Hárman (éppen) Párizsban

A sport is a tanulás része

bibo rot

Sportos kép az Amerikában rotarysként tanuló Szenczi Alexáról 2016 májusában

Látogató

Különös találkozók helyszíne volt Kiskunhalas, illetve a Bibó-gimnázium.
A szünet előtti napon, 2016. március 22-én Aby szülei látogattak Magyarországra, és megtekintették az iskolát, találkoztak Aby magyar (Pente, Zsikla, Szenczi) szüleivel.

a aby

A látogatást követően a közösségi csoportban így köszönte meg a lehetőséget Aby édesanyja, Catherine Stanulis-Austill:

Thank you all very much for your wonderful hospitality! It was very nice to see your school, meet your teachers and students, and to see where Abby spends her days in school - when she goes to school!!! smile hangulatjel We are so lucky to have experienced life in Kiskunhalas! Please let us know if you are ever in the U.S. - we would love to see you!

A szünet utolsó napján, március 30-án a Rotary-ülés vendége volt a kormányzó.
Az összejövetelen az ausztráliai Holly és fogadója, Bozóki Eszter mutatkozott be.

rotary korm

Mindkét találkozón jelen volt Tóth Mirtill interactos elnök, Vladár Éva mentor és Veszelszkiné Huszárik Ildikó igazgató,

Exempla

Erről, vagyis a példákról szólt a Lélekmagazin 2016. február 8-án. A műsorban Aby is vallott a példaképek szerepéről.

Tizenhatodik

Születésnapját a Bibóban ünnepelte Aby, 2015–2016-os cserediákunk. Ebből az alkalomból az iskola vezetősége köszöntötte Abyt a tizenhatodik születésnapján.

a aby

Cserediákcsere

Bozóki Eszter és családja újabb Rotary-diákot fogadott 2016 januárjától.

a holly

Holly Ausztráliából érkezett; egy évig lesz bibós diák

Vissza Dél-Afrikába

Véget ért a magyarországi tartózkodás, a Bozóki családdal élés. 2016. január 16-án hazaindult Afrikába a cserediákunk.

nadine rotary

Elutazás előtti bibós napon Nadine, Bozóki Eszter és VeszelszkinéHuszárik Ildikó

„Amerikai anzix"

Szenczi Alexa 2015-ös, amerikai karácsonyát mutatja be:

Tisztelt Igazgatónő, Tanáraim, kedves Diáktársaim!

Most már több mint négy hónapja kint tartózkodom az Egyesült Államokban, ami elég arra, hogy valaki jobban megismerjen egy várost, egy családot és az iskolát. Szerencsére az iskolabeli különbségeket már teljesen megszoktam, most kezdek jobban részt venni az iskola életében végzősként.
Fantasztikusnak tartom, hogy már a cserediákságom első felében ellátogathattam Bostonba, New Yorkba és Washington DC-be is, ugyanis úgy gondolom, ezek a Keleti-part legfőbb pontjai. Az összes túrát nagyon élveztem, mindegyik városnak megvan a saját varázsa. Második fogadócsaládommal is vannak tervbe véve további kirándulások is, amelyek – remélem –meg is valósulnak.

sza

Igen, már egy családváltáson is túl vagyok, ami nem könnyű, ha szereted az első fogadócsaládod, de szerencsére minden jól alakult, és a karácsonyt már az új családdal ünnepeltem. A karácsony természetesen egy kicsit más. Itt például majdnem minden egyes ház fel van díszítve kint és bent is karácsonyi dekorációkkal (néha már túl sok is). Általában 24-én este ki lehet egy ajándékot bontani, majd 25-én reggel nyithatod ki a többit, mert a Mikulás akkorra hozza meg a többi ajándékot. Előtte este a Mikulásnak tejet és sütit raktunk ki, a kandallóban elzártuk a tüzet, hogy le tudjon jönni a kéményen, és még a rénszarvasoknak is raktunk ki répát. Itt a gyerekek rengeteg ajándékot kapnak, amit én már túl soknak is tartok. Amennyire nagy esemény a karácsony, az újévnek nincs akkora hagyománya. Van természetesen egy-két tűzijáték meg egy kisebb felvonulás, de nem akkora az ünneplés, mint otthon.
Remélem, mindenkinek kellemesen telt a téli szünet és elég energiát gyűjtött az elkövetkezendő iskolanapokra.

Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek!

Jót s jól, 2015-ben is

Folyatódott az interactos csoport korábbi években elindított kezdeményezése: decemberben szaloncukorgyűjtés folyt, amelyet a Kiskunhalasi Rotary Club is támogatott.

a rotary 1

Jelentős mennyiségű ruhaneműt adományoztak a bibós diákok és tanárok a családsegítő szolgálat számára.
A szervezésben és szállításban a Bibóban tanuló Rotary-diákok is tevékenyen részt vettek.

a rotary 2 a rotary 3

Rotary-karácsony

2015. december 8-án a Bibó-gimnázium volt a városi rendezvény helyszíne. A város fiataljainak felajánlott ajándékokat dr. Mezei János, a Club elnöke adta át.
Jelen voltak a kiskunhalasi Rotary Club tagjai és az interactos diákok is, köztük az amerikai Abby, a dél-afrikai Nadine, de részt vett a karácsonyi délutánon az AFS-es Sebastian és Pear is.

20151208 160014

A zenés műsorban bibós diákok léptek fel. Szólót énekelt Gusztos Enid, Kovács Viktória, Rapavi Rebeka, Vagyon József; hangszeren játszott Abby, Mátó Gergő, Mátyus András, Sebastian és Vladár Károly (m. v.).
A műsort Tóth Mirtill interactelnök vezette.
A szereplőket Vladár Éva és Fehérváriné Ábrahám Melinda készítette fel.
Köszönet a technikás diákoknak is.

Dél-Afrika Magyarországon

rotary 1

Megérkezett 2015. december 7-én Dél-Afrikából Nadine Slump, rotarys cserediákunk; bibós fogadótestvére: Bozóki Eszter.

Mexikóból hazatérve

(Tóth Mirtill beszámolója 2015. október 16-án)

Lassan két hónapja, hogy megérkeztem Mexikóba, ami egyben azt is jelenti, hogy cserediákságom nemsokára véget ér. Fantasztikus érzés, hogy a világ másik felén is van egy család, amelyik nagy szeretettel vesz körül és a saját gyermekeként kezel. Én egy szerető családot kaptam, már a megismerkedésünk előtt is szeretettel gondoltam rájuk. Nagyon fognak hiányozni, mivel most már ők is az életem részei. Soha nem fogom elfelejteni őket.
Ebben a közel két hónapban unatkozásra nem volt idő. Minden napra volt valami programunk. Jártam Cholulában, ami Puebla részét képezi. A város e részén található egy ma is működő vulkán, a Popocatepetl, becenevén Popo. Ez a világ legkisebb vulkánja. Ezenkívül az odalátogató turista megcsodálhatja a város 365 templomát, amelyből az év mindennapjára jut egy, bár szökőévkor nem tudom, hogy mit csinálnak. Még találhatunk ősi piramisokat és azok maradványait is. Gyönyörűek. Több napot is el lehetne itt tölteni. Atlixco, híres növény- és virágexportőr. A város főutcája tele van virágárusokkal; a legkisebb virágoktól egészen a hatalmas pálmafákig mindent lehet kapni.

Bővebben...

Dél-Afrika diákszemmel

Ilyen címmel nyit Bozóki Eszter Vendégszobát, amelyben a 2015 nyarán rotarys diákként készített fényképeit mutatja be.

beszty

Megemlékezés a halasi csatáról, rotarys diák szereplésével

2015. október 5-én, hétfőn, 17 órakor

Részlet a műsorból

Tisztelt Halasiak! A kuruc szobornál folytatjuk a több éve tartó hagyományt, hogy a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium megemlékezést tart a halasi csata évfordulóján. Október 5-én találkozunk ezen a szent helyen, ahol őseink csontjai porladnak, ahol a gyorsuló időben megállít bennünket a magyar történelem miatt búsuló kuruc.

A kora újkorban több nép is harcolt a szabadságáért. A hollandoknak sikerült, az amerikaiaknak sikerült.

Hangozzék el az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat szerzőjétől, Thomas Jeffersontól két gondolat amerikai diákunk, Abigail Grace Austill előadásában.

abby

Abigail Grace Austill: All men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

magyar narrátor: Minden ember egyenlőnek született, s a Teremtő minden embert felruházott „bizonyos jogokkal", amelyek közé tartozik az Élet, a Szabadság és a Boldogságra való törekvés.

Abigail Grace Austill: The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants.

magyar narrátor: A szabadság fáját hazafiak és zsarnokok vérével kell öntözni.

Mexikói képek
(Tóth Mirtilltől)

rotary1 rotary1 rotary1
Változatos programokról tudósítanak a képek

Levelünk érkezett...

Feladója: Szenczi Alexa, 2015. szeptember 13-án

Tisztelt Tanáraim, kedves Diáktársaim!

Már több mint két hete megérkeztem az Egyesült Államokba (New York Állam, Oneonta). Nagyon jól érzem magam, a város nagyon szép és barátságos, csakúgy, mint az itteni emberek. A mindössze 14 ezer fős településen iskolaszezonban 7 ezer diák él, két egyetem is van a középiskola mellett. A fogadócsaládomat is nagyon szeretem, rendkívül aranyosak.

Amerika és Magyarország között a legnagyobb különbség az oktatási rendszerben van. Itt van négy kötelező tantárgy (például angol, történelem), amit az ittenieknek tanulniuk kell, a többi (például média, főzés) szabadon választott. Az iskola reggel 7:40-kor kezdődik, és én általában este negyed hatkor érek csak haza, ami valljuk be, elég hosszú idő. Ez általában azért van, mert iskola után szinte mindenki sportol valamit; én a Cross Country csapatban vagyok, ami az jelenti, hogy rengeteget futok. Rendkívül furcsa volt, hogy ma például szakadt az eső, de ettől függetlenül minden szabadtéri edzés meg volt tartva. Az is érdekes számomra, hogy az órák között csak 3 perc (!) szünet van, ennyi időd van, hogy egyik teremből a másikba eltalálj (nem kicsi az iskola), vagy ha éppen testnevelés van, akkor arra, hogy odaérj és átöltözz! Ez most még nagyon nehéz számomra.

Mindennap ugyanazok az órák vannak, minimális eltéréssel. A és B nap van, ami váltakozik, de ez számomra egy óra eltérést jelent csak. Természetesen megtalálhatóak a tipikus amerikai dolgok, mint a sárga iskolabusz, az amerikai focimeccsek és az, hogy a suliban mindenkinek van egy saját szekrénye, számzárral.

sza elso meccssza iskolalogo

sza orarendsza testvere

Üdvözlök mindenkit otthon!

A nagy világon...

afrika
Bozóki Eszter Dél-Afrikában járt fogadócsaládjánál

mexiko
Tóth Mirtill az évet Mexikóban kezdi

usa
Szenczi Alexa az USA-ban lesz egy tanévig diák

Egyéves

A bibós interact történetének jelentős állomásához érkezett. A 2015–2016-os tanévben első alkalommal van egy teljes tanévben Rotary-diák a Bibó-gimnáziumban.

Az amerikai Abigail Grace Austill – becenevén Abby – három családdal is gazdagodik, hiszen első fogadó Pente Szilvia és Pente Judit családja, majd Zsikla Gréta és Zsikla Zoltán családjához kerül, a tanév utolsó három hónapját pedig Szenczi Alexa és Szenczi Petra családjánál fogja tölteni.

abby
Bibóban a fogadókkal, a megérkezés után

About Myself (English)

Hello! My name is Abigail Grace Austill, and I am 15 years old. I am from Chicago, Illinois, USA, and I am a 2015-2016 Rotary exchange student. I am staying in the beautiful town of Kiskunhalas with the Pente family, and I am studying at Bibó István Secondary Grammar School. In my free time, I love to play piano and sing. I also enjoy playing sports like softball, hockey, and swimming. My family and I enjoy watching American football and going fishing. In America, I am a scout, and attend a Catholic church with my family weekly. My favorite school subjects are math and English, and I would like to be a doctor when I am older. I have studied Hungarian and Spanish, but I would like to speak more Hungarian. I came to Hungary in August, and I chose this country for its beautiful language and fascinating culture. I am very excited for this experience, and I am enjoying my time here!

Bemutatkozás (magyarul)

Sziasztok! A nevem Abigail Grace Austill (Abby). 15 éves vagyok. Amerikából jöttem. Chicagóban élek. Egy évet leszek Magyarországon mint Rotarys cserediák. Három családnál fogom eltölteni az egy évet. A Bibó István Gimnáziumban tanulok. Szeretek zongorázni és énekelni.

abby pente

Inter

Hongkong, Thaiföld, Mexikó, Magyarország egy bibós angoltanár angoltermében? Igen. 2015. június 11-én ugyanis a tizedikes angolos csoport számára előadást tartott Yotska Lam, hongkongi AIESEC-mentor. A diákok között voltak – többek között – Amy Rattanopas (thaiföldi AFS-es cserediák), Aranzazu Elena Alonso Guerra (mexikói Rotary-cserediák), valamint a cserében részt vevő bibós rotarysok: a tanévet szeptemberben New York államban kezdő Szenczi Alexa, a nyár végén Mexikóba utazó Tóth Mirtill, a múlt nyáron Brazíliában járt Kubus Kíra és Jagodics Bendegúz. A nemzetközi angolfoglalkozás vendége volt Szendrei Zsófia Virág AIESEC-koordinátor és társa, Zsigri Fanni is.

a inter

Mexikó

a Rotary-interact cserediákja Mexikóból érkezett iskolánkba;
Aranzazu Elena Alonso Guerra júniustól augusztus közepéig lesz Tóth Mirtill vendége, majd együtt utaznak Mexikóba, ahonnan Mirtill októberben tér vissza

a rotary

A tanév végén, 2015. június közepén Aranzazu is jelen volt a Kiskunhalasi Rotary Club ülésén.

a rotary2

Útra indulóban...

... a bibós interactos Szenczi Alexandra, Tóth Mirtill, Bozóki Eszter osztja meg véleményét 2015 májusában.

a rotary

Ma szinte elengedhetetlen egy fiatal számára a nyelvtudás, és az, hogy nyitottak legyünk más kultúrák iránt. A Rotary cserediákprogramja kiváló lehetőséget nyújt nyelvgyakorlásra, távoli kultúrák megismerésére, és mindeközben rengeteg új élménnyel lehet gazdagodni. Erről már rotarys úton részt vett iskolatársaink beszámoltak. Mi is erre a kihagyhatatlan lehetőségre pályáztunk.

Amióta megtudtuk, hogy sikerül mindhármunknak kiutazni a célországba, rengeteg teendőnk van. Eddig két orientáción kellett részt vennünk, ami felkészít minket a kint töltendő időre, és könnyebbé teszi a beilleszkedést. Még hátra van egy háromnapos táborunk, ami a legfontosabb és egyben az utolsó felkészítő lesz a kiutazásunk előtt.

Bővebben...

Bibósok, interactosok

Bordás Zoltán interactért felelős Rotary-tag 2015. január 28-án a Csipke Szállodában rendhagyó ülést szervezett, amelyen nemzetközi útjukról szóló vetített-képes előadást tartottak a Bibó István Gimnázium interactosai. A kibővített Rotary-ülésen jelen voltak a szülők és a kiutazásra váró, kiválasztási folyamatban részt vevő diákok is. A gimnáziumot Veszelszkiné Huszárik Ildikó és Vladár Éva képviselte.

a interact

Kiss Bernadett, Jagodics Bendegúz a brazil cserediákjával, Otával, Gozdán Dóra a dél-amerikai cserediákjával, Jenával nemcsak felidézte a Rotary-utak élményeit, hanem vallomásszerűen meg is fogalmazta, miképpen gazdagodott világlátása.

Képek

Nemzetközi

A Kiskunhalason középiskolában tanuló külföldi diákok találkoztak a Bibó-gimnáziumban. Az angolul és magyarul folyó beszélgetésen részt vett Péter Imréné nyugalmazott nyelvtanár és Veszelszkiné Huszárik Ildikó Ildikó.
A csoport tagjai megállapodtak, hogy valamennyien részt vesznek a Bibóban január 22-én, a magyar kultúra napján az Együtt szaval... rendezvényen.

nemzetkozi talakozas
Dél-Afrika, Brazília, Magyarország, Thaiföld, Ausztrália, Olaszország a Bibóban 2015. január 20-án

Így terjed a híre

A Rotary és az interact szerepéről, ismertségéről beszélgetett 2015. január közepén a Halas Tv-ben Bordás Zoltán, Csányi Zoltán és Gozdán Dóra.

Magyar–brazil

Tavaszig lesz bibós diák Jagodics Bendegúz Brazíliából érkezett cserediákja, Gabriel Ota.

vendegseg 043

Kubus Kíra cserediákja, Guiherme sa Costa Valente is Brazíliából érkezett.

a rotary1

Jót s jól: jótékonyság

Harmadik alkalommal került az aulába a szaloncukorgyűjtő láda, hogy a bibósok jóvoltából 2014 karácsonyán is legyen ajándék a rászoruló halasi gyerekek számára.

a cukor 9ba cukor 9ca cukor 8

Merre jártunk

Rendhagyó beszámolóra került sor 2014. december 5-én a nyári szünetben interactosként, GLOBE-tagként a Bibót külföldön képviselő diákok jóvoltából.
A képes úti bemutatón az AFS-es diákok is jelen voltak.

a amerika1a amerika2a india

A délelőttöt Pintér Andrea és Vladár Éva szervezte.

Dél-Afrikából jöttem...

Nem játék, hanem valóság. Így is kezdődhetne Jena Moldenhauer bemutatkozása. Ő ugyanis valóban Dél-Afrikából érkezett, lakhelye Nelspruit.
Jena szülei gondoskodtak Gozdán Dóráról, aki a kiskunhalasi Rotary Club jóvoltából (és természetesen szülei támogatásával) 2014 nyarán és őszén több hónapot töltött Dél-Afrikában.
Az interactelnök Gozdán Dóra cserediákja 2014. december elejétől bő hónapig lesz 11.-es bibós diák.

a interact
A kép a Bibó igazgatójánál tett bemutatkozáskor készült
2014. december 3-án

Mosolyt ad, mosolyt kap

2014 október elején hagyományos interactos rendezvény volt: a bibós diákok társaikat és a város közösségét egy-egy szmájlis, idézetes lappal köszöntötték.

Megbeszélés, összhangban

A 2014–2015. tanév első egyeztető megbeszélésén Rapavi Rebeka elnök vett részt. Az igazgatóval az interact őszi programjairól beszélgettek: a mosoly napjáról, a Köszi, tea jótékonysági rendezvényről.

a interact

Portugal

Egy nyári utazáson is jelen van a Rotary. Két kép Portugáliából: a Belém és a Cabo da Roca mellől.

Csere, gyere

2014 júniusában két diák látogatott Kiskunhalasra Törökországból és Franciaországból. Kocsis Fruzsina vendége Bilge Seneroḡlu Isztambulból érkezett. Kiss Bernadett a marseille-i Alix Aint fogadta. Egy délelőttöt töltöttek a Bibó-gimnáziumban, ahol az igazgató is fogadta őket.

a fs

A külföldi Rotary-küldöttek halasi tartózkodása idejénr a Rotary Club kerti partit szervez a diákok és a vendéglátó szülők számára.

Utazós 2014

Még tart a tanév, Jagodics Bendegúz azonban már megérkezett Brazíliába.

interact jb1

a interact1
Stílszerű kép: zászlóval a brazil labdarúgó-bajnokság idején

a frika1 a frika2
Magyar édesség Afrikában. A Dél-Afrikában interactoskodó Gozdán Dórától érkezett.

a kalifornia a brazilia
Kiss Bernadett kaliforniai, Kubus Kíra brazíliai fényképei.

A képtelen helyzetet is megoldják

A harmadik éve működő bibós interact csoport kiváló lehetőséghez jutott: 214 nyarán öt interactos diák vesz részt a Rotary támogatásával nemzetközi táborban vagy ún. rövid úton.
Kocsis Fruzsina két hetet tölt majd Törökországban; Kiss Bernadett San Diegóban lesz egy fiatalokból álló szimfonikus zenekar tagja. Gozdán Dóra Dél-Afrikában, Kubus Kíra és Jagodics Bendegúz pedig Brazíliában képviseli majd Magyarországot – két hónapig.

a interact1

A külföldre utazó fiatalok azon a Rotary-ülésen mutatkoztak be, amelyen – bibós segítőjük, Vladár Éva és az iskola igazgatója, Veszelszkiné Huszárik Ildikó mellett – szüleik és jelen voltak.
A diákok leleményességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az egyébként gondosan előkészített, angol nyelvű prezentációjuk (nyilvánvaló technikai hiba miatt) kép nélkül jelent meg, ám a bibósok ezt a „képtelen" helyzetet is remekül megoldották.

Az utazás előtt álló interactosokat Bordás Zoltán titkár Rotary-zászlóval ajándékozta meg.

Az eseményről a Halas Tv is beszámolt

Tea, sütemény a zenéhez

Az interactosok teát, süteményt készítettek a Bibósok zenélnek 2.0 rendezvényhez.
A zenekedvelő vendégek pedig adományaikkal segítették a Rotary szervezésében külföldre utazó diákokat. A 2014. május 20-i esten részt vevő kiskunhalasi Rotary Klub tagjait Gozdán Dóra interact elnök fogadta.

rotary

Vezetőváltás

Az interact első elnöke Szécsi Krisztián volt. A 2014 áprilisában megtartott összejövetelen az interactosok elnöknek Gozdán Dórát, helyettesének Rapavi Rebekát választották meg.

Rotarys bálozók

A minden évben hagyományos Rotary-bál 2014-ben jótékony célra fordította bevételét. A farsangi időben megrendezett városi alkalmon Gozdán Dóra volt a műsorvezető, az interactosok képviseletében Szécsi Krisztián is jelen volt.

A bál meghívója

Interactos alumnusok

Csík Lilla, Péterfia Judit és Szűcs-Nagy Dorina – akik 2013-tól Budapesten egyetemisták – látogattak el az interactosok összejövetelére, amelyen a Rotary képviseletében Bordás Zoltán, Takács Tibor, valamint Valadár Éva Rotary-koordinátor és Veszelszkiné Huszárik Ildikó is jelen volt.

A Szécsi Krisztin elnök vezette 2014. január 29-i napon tartalmas tapasztalatcsere volt az egykori és a jelenlegi interactosok részvételével.

a interact

Felelősen, érzéssel

A Családok Átmeneti Otthona számára szervezett jótékonysági gyűjtést az interact. A csoport Szécsi Krisztián vezetésével 2013. december közepén adta át a családokat segítő ruhaadományt és a karácsonyhoz illő szaloncukort.

a jotekony

Forró a csoki

Van hétköznapi, fehér, narancsos, lélekmelegítő, mandulás, mindent bele, nutellás, reszelt kekszes, krémes, fűszeres, pálcás – mától pedig bibós is van. Köszönet a bibós forró csokiért az interactosoknak.
Mert jó eredmények elérésére buzdítanak valamennyiünket.
2013. december 10-én minden olyan diák, aki ötöst érő dolgozatát mutatta be.

Városi interactozás

A Kiskunhalasi Rotary Club karácsonyi ajándékosztó ünnepségén a bibós interactosok szerepeltek. A 2013-as fellépést Vladár Éva, Fehérváriné Ábrahám Melinda késíztette elő.

Jótékonyság

Az interact 2013-ban is, immár második alkalommal, támogatja a rászoruló családokat, mert alapelvük: jót s jól.

a inter

A Rotary kiskunhalasi klubja is beszámol a bibós interactosok társadalmi felelősségvállalást erősítő tevékenységéről.

A nagycsaládosok számára gyűlik a szaloncukor az aulában elhelyezett gyűjtőben.

a szalon

A jótékonysági rendezvény népszerű. Folyamatosan gyarapodik a szaloncukor a Zöld-híd, a hatosok és szüleik adakozásának eredményeként.

advent002advent029a hetedik1

Vakrandi

Randizni jó. Társra lelni jó.
A választott személyt mindenki maga találja meg. vagy őt találják meg. Ebben tanácsot nem adunk.
De arra a kérdésre, hogy mivel randizzunk, örömmel ajánljuk a jó könyvet. Azt, amit 2013 novemberében el lehet helyezni az aulában lévő Vakrandi feliratú gyűjtőben.

a rabi11

Az interactosok kezdeményezése így szól:

„November 7-től az Interact Club Kiskunhalas keretében megkezdődik a Vakrandi egy könyvvel című programunk prológusa. Az aulában lesz csoportunk megtöltésre váró könyvgyűjtő doboza.

Nem is kell mást tennetek, minthogy egy-egy könyvet (valami olvasmányosabbat, pl.: regényt) a dobozba raknotok, de még előtte a könyvbe tegyetek egy cetlit, osztályotok számával (pl.: 6/1; 10. a; 11. b). A legtöbb könyvet behozó osztály tortajutalmat kap!
A gyűjtés november 20-ig tart, majd november 21-én eredményt hirdetünk.
November 29-én (péntek) megtartjuk a Vakrandi egy könyvvel vásárunkat. A behozott könyveket becsomagoljuk (hogy ne lássa senki még a borítót se), majd csekély összegért eladásra kerülnek a könyvek, így mindenki a szerencse kezébe kerül, nem befolyásolhat senkit a borító.
A befolyt összeget jótékony célra fordítjuk, a kimaradt könyvekből pedig karácsonyi ajándék válik a rászoruló családok számára.
A csoport – és a doboz is – várja szeretettel a könyveket.
Jót s jól!"

a vakrandi

Mosolyt adnak

Az interaktosok a mosoly napján, október 4-én meglepték tanáraikat, diáktársaikat egy-egy mosolyról szóló idézettel. S ugyanezt tették a városban is.

a mosoly

A 2013-as világnap bibós megvalósításáról a Halas Tv készített felvételeket. Nagy Orsolya fényképein az esemény:

a mos1a mos1a mos1a mos1a mos1a mos1a mos1a mos1a mos1

Tanácskoztak az interactosok

2013. szeptember végén Szécsi Krisztián vette át a bibós interact vezetését.

A képek az első megbeszélésen készültek. Hamarosan az éves program is megjelenik.

a interact1  a interact2

Új interactvezetők

A bibós interactosok új vezetői − Szécsi Krisztián elnök és Kocsis Fruzsina elnökhelyettes − egyeztettek Veszelszkiné Huszárik Ildikó igazgatóval az új tanév rotarys-interactos terveiről. Az interactosok hamarosan közzéteszik éves programjukat.

a interact
Interactosok 2013. szeptember 11-én

Első jótékonysági kulturális séta

Végigjárta már Kiskunhalast, kedves Olvasó? Megtekintette a jeles épületeket? Megállt egy-egy köztéri szobornál?

A bibós interactosok ezt tették 2013. június első szombatján. A hol eleredő eső, a hol kézfázásig lehűlő idő ellenére húsznál többen indultak el a városközpontból, hogy a városháza, a Csokonai-emléktábla előtt, a Semmelweis és a Szabadság téren, a Sáfrik-féle szélmalomnál elidőzve-beszélgetve eljussanak a Zöldhalomhoz, onnan pedig a Sóstói csárdába.

A gyalogtúra állomásain egy-egy interactos diák leglényegesebb tudnivalókat osztotta meg társaival azért, mert a célállomáson valamennyien egy-egy feladatlapot oldottak meg a megszerzett, felelevenített tudásuk alapján.

A kulturális sétát a halasi interact elnöke, Takács Emőke szervezte. Segítői a Rotary Club tagjai voltak, akik még erre az alkalomra készített pólóról, frissítőről is gondoskodtak.

A résztvevők az adományaikat a mozgássérültek megsegítésére ajánlották fel.

a interact

A rotarys-interactos eseményen a Pont stábja is jelen volt.

Magyarország harmadik klubja

A magyarországi Rotary kormányzója, a szegedi, kecskeméti ifjúsági klubok képviselői is jelen voltak a halasi interactosok 2013. február 19-i ünnepségén. A Bibó István Gimnázium diákjai által kezdeményezett Interact avatásán Takács Emőke elnök bemutatta a csoport közösségi tevékenységét, átvette a testvérklubok ajándékát. A rotarys szellemiségnek megfelelően az IC sziládys diákokkal is bővült.

A Rotary-tagok, gimnáziumigazgatók, mentorok köszöntőjét Kiss Bernadett és Töj hegedűjátéka követte.
A rendezvényt Szerbia RC-kormányzója is megtisztelte.

A képek az ünnepi rendezvényen készültek.

Rotar- és interactosok

A Rotary szegedi és kiskunhalasi ifjúsági csoportjának találkozójának helyszíne volt 2013. február 12-én a Bibó-gimnázium.

A szegedi rotaractosok és interactosok küldöttsége abból az alkalomból érkezett, hogy megoszák tapasztalataikat a Halason hamarosan megalakuló interactosokkal.

a rotary

A Takács Emőke vezette beszélgetésen jelen volt a Rotary képviseletében Takács Tibor. A találkozó résztvevőit Veszelszkiné Huszárik Ildikó köszöntötte.

Interact-meghívó

A 2013. február 19-i, kiskunhalasi interactalakulón jelen lesz dr. Ungváry Zsolt Rotary-kormányzó, aki átadja a nemzetközi szervezet oklevelét Bordás Zoltán Rotary-elnöknek és a bibós Takács Emőke Interact-elnöknek.

A csipkeházi rendezvény szervezői Vladár Éva Rotary-koordinátor és Veszelszkiné Huszárik Ildikó.

Az esemény meghívója

Halason indiai rotarysként

2013 első tanítási napján látogatott a Bibóba Shraddha Gaddam, az az indiai egyetemista, akinek családja látta vendégül 2012 nyarán Szűcs Nagy Dorinát.

A karácsony előtt kezdődött magyarországi program január 4-én ért véget. Shraddha ez idő alatt járt Budapesten, Szegeden, Pécsen, de sorra látogatta vendéglátói rokonait is: karácsonyfát díszített, megkóstolta a mákos gubát, a lángost, a kürtőskalácsot, megcsodálta a hóesést,..

Elutazása előtti napon bibós órákon vett részt, délután pedig angol nyelvű prezentációt tartott a Rotary Club rendkívüli összejövetelén.

Hallgatói a Club-tagok és a bibós interactosok, valamint Vladár Éva koordinátor és Veszelszkiné Huszárik Ildikó igazgató.

A vendéglátó rotarysok ajándékát Bordás Zoltán Rotary-elnök adta át.

a rotary nap

Az esemény a halasmedia.hu oldalán.

Interact-bemutatkozó

Az aulában már áll az az áttetsző hasáb, amelyet a bibós interactosok szaloncukorral kívánnak megtölteni, hogy az összegyűjtött édességet kiskunhalasi gyerekeknek visznek el.

Thumbnail image

A karácsonyig tartó gyűjtést Takács Tibor Rotary-kapcsolattartó segíti.

Nemzetközi ifjúsági szervezet a Bibóban

A kiskunhalasi Rotary Club és a Bibó István Gimnázium 2011-ben írt alá megállapodást. A közösségi szolgálat részét képező sikeres együttműködés 2012 decemberében újabb állomáshoz érkezett. Kiskunhalason is megalakult a Rotary ifjúsági szervezete, az Interact. A Zürichben működő Rotary-központ nemzetközi elnöke a napokban küldte meg az erről szóló hivatalos befogadó nyilatkozatot.

Thumbnail image

Az első Interact 1962-ben alakult meg a 15 és 18 év közötti fiatalok részére azért, hogy előmozdítsa a nemzetközi egyetértést, erősítse a társadalmi felelősségvállalást. Jelenleg a világon mintegy hétezer Interact működik; a kiskunhalasi Magyarország harmadik bejegyzett klubja.

Az Interact kötelező tevékenysége évente az a legalább két projekt, amelyikből az egyik a helyi, a másik a nemzetközi közösséget szolgálja.

A bibós diákok részvételével létrehozott ifjúsági csoport diákvezetője a tizedikes Takács Emőke.
Az alapító tagok: Babós Bianka, Balics Dóra, Balogh Andrea, Balogh Eszter, Bánfi Ágnes, Csík Lilla, Dudás Mónika, Farkas Flóra, Gozdán Dóra, Halla Eszter, Kammerer Vivien, Kocsis Fruzsina, László Alexandra, Nagy Gabriella, Nagy Orsolya, Péterfia Judit, Surján Anna, Szabó Regina, Szécsi Krisztián, Szűcs Nagy Dorina, Tassi Eszter, Vancsura Réka.
A program felnőtt mentorai Bordás Zoltán Rotary-elnök, Vladár Éva bibós koordinátor.

Thumbnail image

Csak egy (t)étellel több

Társadalmi felelősségvállalás. A szervezetépítéssel kapcsolatos szakirodalomban megkerülhetetlen fogalom a CSR, azaz a Corporate social responsibility. A bibós diákok nemcsak elméletben ismerik, hanem önkéntes tevékenységükkel meg is valósítják. Legutóbbi vállalásuk is ezt példázza.

A szegénység elleni küzdelem napján, 2012. október 17-én a bibós rotarysok – közel húszan – arra vállalkoztak, hogy a rászoruló halasi családoknak segítenek. Ezért a két Spar áruház előtt arra kérték a vásárlókat, hogy a bevásárlókosárba tegyenek egy olyan tartós cikket is, amelyet a rászoruló családoknak ajánlanak fel. Az önkéntes diákok egy-egy általuk készített emblémát adtak át minden adakozónak.

A rotarys-bibós kezdeményezést Vladár Éva, Kissné Kriszt Zsuzsanna koordinálta. A segítő eseményről a Halas Tv Híradója (2012. október 17-én) is beszámolt.

Az összegyűjtött (t)ételeket a Bibó-gimnázium és a halasi Rotary közösen adja át a kiválasztott családoknak.

Thumbnail image

Indiában halasi rotarysként

Szűcs Nagy Dorina, a végzős évfolyam diákja 2012 augusztusában egy hónapot tölt Indiában a fogadó családjánál.

(Hamarosan itt olvasható a beszámoló.)

Thumbnail image

Multikulturális környezetben számolt be Dorina az indiai élményeiről.

Thumbnail image

Összegzés a Halasi Tükörben.

Thumbnail image

Gyermeknapon

Vladár Éva rotarys csoportja tevékenykedett a 2012-es városi gyermeknapon. A standoknál segédkező bibósok a Rotary Clubtól kapott pólót viselték.

Thumbnail image

Rotaract

A Rotaract egy ifjúsági, jótékonysági szervezet, amely helyi kötődésű klubokból épül fel, amely klubok nemzetközi szinten egy világhálózatot alkotnak.

A Bibó-gimnáziumban 2012. május 22-én a szegedi klub tagjai mutatkoztak be. Jelen volt Bordás Zoltán Rotary-elnök és Takács Tibor Rotary-tag.

A beszélgetésben részt vett Vladár Éva, az önkéntesség felelőse és Fogl Ágnes, a kórházi önkéntesség koordinátora, valamint Palásti Károly és Veszelszkiné Huszárik Ildikó.

A bibós diákok szándéknyilatkozatot tettek a Kiskunhalasi Rotary Club mellett működő interact megalakításáról. Ennek jelentősége, hogy a Bibó-gimnázium klubja lesz Magyarország harmadik interactja.

Az eseményről a Halas Tv (2012. május 23.) is beszámolt.

Thumbnail image

Rotarys búcsú

A Rotary Club 2012. január 10-i alkalmán köszönt el a Dél-Afrikából érkezett Louise-Marie Kotze a Rotary-tagoktól. Bordás Zoltán elnök köszöntője után Veszelszkiné Huszárik Ildikó átadta az iskola ajándékát a több mint egy hónapig vendégdiákként tanuló Louise-nek, megköszönve a Rotary tehetséggondozásban vállalt szerepét.

Péterfia Judit fogadó diák egyrészt a dél-afrikai rotarys látogatásáról számolt be, másrészt tolmácsolta cserepartnerének magyarországi élményeit. A klubtagok kérdéseket tttek fel a két diáknak az önkéntességgel kapcsolatban.

A találkozó lezárásaként a klubelnök könyvvel és Rotary-zászlóval ajándékozta meg Louise-Marie Kotzét.

Thumbnail image

Mikulásozás, rotarysokkal

A kiskunhalasi Rotary Club 2011-es Mikulás-ünnepségén (Vladár Éva és Fehérváriné Ábrahám Melinda vezetésével) a bibós önkéntesek léptek fel a műsorban.

Mikulás napján érkezett Kiskunhalasra Péterfia Judit dél-afrikai cseretársa, akit Veszelszkiné Huszárik Ildikó köszöntött a Bibó-gimnáziumban.

Thumbnail image

A cserét a Rotary Club támogatja.

Kormányzói látogatás

A magyarországi Rotary kormányzója, Balogh György látogatott a Bibó István Gimnáziumba. A 2011. november 15-i találkozón részt vett Bordás Zoltán Rotary-elnök, Pelikán Mariann és Szakál Aurél Rotary-tag, Veszelszkiné Huszárik Ildikó igazgató és Vladár Éva kapcsolattartó tanár, valamint a diákok képviseletében Szűcs Nagy Dorina, Surján Anna, Péterfia Judit, Balics Dóra, Madarász Lilla.

A bibósok öntevékenysége, a külföldi cserék, valamint az önálló diákcsoport létrehozása volt a beszélgetés alaptémája.

Thumbnail image

Balogh György a Halasi Tükörben

Találkozási pontok

Miképpen kerül bibós diák Franciaországba? Hogyan kapcsolódik egymáshoz Dél-Afrikában a kiskunhalasi Rotary Club és a Bibó István Gimnázium? Mi az önkéntesség tartalma?

Erre is választ kapott az érdeklődő, aki 2011. október 12-én 13 órától jelen volt a Bibó-gimnázium művészetek termében, és megtekintette Bedő Orsolya a Bibó-gimnázium Pro ingenio-díjas, egykor diákjának és Gyöngyi Krisztiánnak az afrikai munkáját ismertető vetített képes előadását, valamint Madarász Lilla és Péterfia Judit jelenlegi bibós diákjaink Rotary-útjairól szóló képes beszámolóját.

A rendezvényen megjelent Borbás Zoltán, a kiskunhalasi Rotary Club elnöke is.

Thumbnail imageThumbnail image

A diákönkormányzat rendezvényét a HUNNIAREG Bács-Kiskun megyei irodája is támogatta. A találkozási pont szervezője Felnagy Krisztián volt.

A Halas TV 2011. október 12-i híradója és a Halasi Tükör is beszámolt az eseményről.

Fényképek Franciaországból

Madarász Lilla franciaországi fényképeit bemutató kiállítást Papp Orsolya, a Bibó-gimnázium angol–francia szakos tanára nyitja meg 2011. szeptember 24-én a Civil Házban.

Második levél Franciaországból

Lassan véget ér az utazásom. Pedig reméltem, hogy örökké fog tartani…

Az utolsó levelem még az esküvő előtt írtam. Azt hiszem, írok az esküvőről, mivel Magyarországon nem voltam ehhez hasonlón... Először a polgári esküt néztük meg, ami rendkívül családias és könnyed volt: mindenki nevetett és tapsolt. Ezután egy nagyon apró templom felé vettük az irányt, hogy „Isten színe előtt” is kimondhassa az ifjú pár a boldogító igent. A ceremónia után szappanbuborékokkal fogadtuk őket a templom bejáratánál. Ezután egy modern épületben láttak minket vendégül, ott töltöttük a délután nagy részét. A vacsora, illetve a lakodalom egy öreg malomvendéglőben volt, a hajnalig tartó tánccal együtt. Másnap ugyanott találkoztunk, hogy megbeszéljük az esküvőn történteket és még egyszer gratuláljunk az ifjú párnak.

Másnap a „Kenguruk kertjébe” látogattunk el. Az állatok elfogadják az ételt az ember kezéből, meg lehet őket simogatni és közöttük lehet tölteni a napot. Nem találom a szavakat, hogy milyen aranyosak is voltak a kenguruk. (:

Nemrég Nantes-ba látogattunk el, két napot töltöttük el ott. Imádom a várost: tele van élettel, kultúrával és folyamatosan fejlődik. A fiatalokra és a jövőre koncentrálnak, mindenhol tervek és lehetőségek vannak. Ellátogattunk egy falhoz, amire Nantes múltját és jelenét festették le egy különleges perspektívából. A festmény élettel teli, részletekben gazdag és a mögöttes tartalma is különleges. Ez után Nantes szigetére látogattunk, hogy megnézzük a tizenkét méter magas robotelefánt, amely vizet fröcsköl és sétálgat a szigeten. Majd egy Verne Gyula képzelt világát bemutató kiállítást is megtekintettünk.

A tegnap éjszakát Tihany testvérvárosában, Saint-Florent-le-Vieil-ben töltöttük, mivel magyar est volt. Tíz éve rendezik meg ezt a kellemes rendezvényt, ahol néptáncosok és egy kórus is fellép, hogy ízelítőt adjon a magyar kultúrából. Az este fénypontja a közös vacsora, ahol gulyást és pörköltet szolgálnak fel egy pohár magyar borral. Lehetetlen leírni, milyen örömmel töltött el az első magyar szó, amit hallottam.

Már csak hat napom maradt: igyekszem minél jobban megélni a pillanatot, mielőtt még késő lenne. Az egyik szemem sír, a másik nevet…

És (legalább) egy kép Madarász Lillától:

Thumbnail image

Franciás könnyedséggel

Madarász Lilla osztja meg franciaországi élményeit a 2011. augusztus 19-i levelében.

Nem tudom, hol is kezdjem, mit írjak le elsőnek… Még nem ébredtem fel az óceánillatú ötnapos álmomból (:

Egy kétezer fős faluban élek, Andrezében, és egy hatalmas mediterrán házban töltöm mindennapjaim. A család (Alain, Catherine és Baptiste) nagyon kedves, közvetlen és vendégszerető.

Még csak két napja érkeztem meg Franciaországba, amikor öt taggal gazdagodott a család, mivel vendégek jöttek Párizs külvárosából. Később még két unokatestvér csatlakozott hozzánk, így a poitiers-i élményparkba már egy kisebb hadsereg indult el. Tíz ember társaságában nem tud unatkozni az ember: egy percre sem tudtuk abbahagyni a nevetést. Két napot töltöttünk el a Futuroscope-ban, de sajnos nem tudtunk mindent kipróbálni: ahhoz egy hét is kevés lenne.

Andrezében kellemes nyári idő fogadott minket, így a kertben vacsoráztunk. A vacsorák tökéletesek: a francia konyha nem hiába olyan híres. A mediterrán ízek, a különleges sajtok, sőt még a vacsora hangulata is varázslatos.

Az időjárás nem mindig kedvezett nekünk, így nem sétáltunk és nem fürdőztünk annyit a medencében, mint azt szerettünk volna, de így is kellemesen teltek a napok. Kártyajátékokkal, beszélgetésekkel, bowlingmérkőzésekkel ütöttük el az időt.

Öt nappal ezelőtt az óceán partjára mentünk egy üdülővárosba, Les Sables d’Olonne-ba. A lakás csupán harminc méterre volt a parttól. Napközben a parton voltunk, éjszakánként pedig a zenészekkel, bohócokkal és mutatványosokkal teli utcákat jártuk.

Így telt el ez a két hét. Sajnos most nem tudom a felét sem leírni annak, amit szeretnék, mert holnap korán indulunk egy esküvőre.

Francia–magyar mosoly
Francia–magyar mosoly


Levél Dél-Afrikából

Péterfia Judit a Rotary Club és a Bibó István Gimnázium megállapodásának eredményeként 2011 nyarán Dél-Afrikában tartózkodik.

Beszámoló leveléből való a következő – szó szerinti – részlet:

„Szombat reggel elindultunk mozambikba, este odaertunk, masnap setaltunk a parton, hetfon strandolunk es korbejartuk a szigetet, ahol voltunk (Macaneta). Kedden hajokaztunk az oceanon, halat sajnos nem fogtunk. Aznap este 8 korul ertunk haza. […]

Nagyon aranyos csaladhoz kerultem, iskolaban is sok kedves diakkal talalkozom :) az elso 2 hetben nagyon nagy volt a porges, semmire nem volt idom, ez a het tunik nyugisnak, utana lehet, hogy a helyi rotary szervez nekunk egy hetre programot, azutan pedig iskolai taborba megyunk :) az utolso hetvegere tervezzuk a kruger park korbejarasat :)”

Ahogy Judit látja Afrikát…

Thumbnail image


Megvalósuló Rotary-támogatás

Eredményes a Rotary Club és a Bibó István Gimnázium 2011 tavaszán diákcserékről aláírt együttműködési megállapodása. A nyári szünetben ugyanis már két diákcserét is támogat a Club.

Péterfia Judit Dél-Afrikába utazott a támogatás eredményeként, Madarász Lilla pedig Franciaországba jut el. Judit a hazaérkezése után, Lilla pedig az utazás előtt fogadja vendéglátó külföldi diáktársát.

A Rotary Club folyamatos, támogató kapcsolatot tart a támogatott diákokkal, akik a Club összejöveteli alkalmain megjelennek, beszámolnak tapasztalataikról. A Bibó-gimnázium is hasonlóképpen segíti a csere résztvevőit.

A diákcsere első helyszíne Kiskunhalas. Itt töltött ugyanis 2011. július 17-től augusztus 6-ig három hetet Madarász Lilla franciaországi, Andrezéből érkezett cseretársa, Baptiste Musset. Baptiste iskolája az Université catholique de l'Ouest, ahol a kereskedelmi nyelvek szakra jár, angol, spanyol, portugál nyelven beszél.

Thumbnail image

A magyar–francia cserelátogatás kapcsán Baptiste 2011. július 28-án látogatott el iskolánkba, ahol Veszelszkiné Huszárik Ildikó fogadta. Az igazgatóhelyettes a diákcsere eseményeiről a Rotary összejövetelén is beszámolt.


KUTDIÁK-rendezvény a Bibóban

A Kutató diákok országos önszerveződő hálózatának fejlesztése című projekt rendezvényének egyik helyszíne volt 2010. november 12-én a Bibó István Gimnázium. Az eseményről a Rotary Club is beszámolt.