1. A Tehetségpont

Kiskunhalas első Tehetségpontja a Bibó István Gimnázium. A tehetségpontok abban segítenek, hogy az érdeklődő fiatalok kapjanak hatékony segítséget tehetségük felismeréséhez, kibontakoztatásához, hogy személyesebb információhoz jussanak; az iskolai, helyi, térségi és regionális tehetséggondozó kezdeményezések intenzívebb kapcsolatrendszert építsenek ki egymással, a tehetséges fiatalokkal, környezetükkel, és hogy a tehetséggondozó kezdeményezések minél több emberi és anyagi erőforrást tudjanak bevonni a tehetségsegítés folyamatába.

A Bibó-gimnázium Tehetségpontját Veszelszkiné Huszárik Ildikó irányítja; kapcsolattartó Fogl Ágnes tanárnő.

A bibós Tehetségpont első nagy kezdeményezése a Szegedi Tudományegyetemmel közösen gondozott Hajnóczy-műhely, amelyben bibós mentorként Zákányné Frei Erzsébet és Fodor Bernadett, egyetemi mentorként pedig Cserjés Katalin segíti a bibós diákokat.

A Tehetségponttá válást követően hálózatépítésünk eredményeként Nagy Czirok Lászlóné igazgató irányításával csatlakozott tehetséggondozásunkhoz a kiskunhalasi Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola is, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a Veszelszki Ágnes vezetésével működő Kommunikáció: internet és média műhely is.

2. A bibós Tehetségpont történései

2.1. A Régiónk – a Kárpát-medence című országos vetélkedőn a jelenlegi és volt bibós diákokból álló csapat első helyezett lett a Miskolcon megrendezett döntőn.

2.2. A Bács-Kiskun megyei Tehetségsegítő Tanács megalakuló megbeszélésén vett részt 2011. május 3-án Kecskeméten Fogl Ágnes, aki ismerette a Bibó-gimnázium tehetségerősítő tevékenységét, valamint a hálózatépítő tevékenységét.

2.3. Országos mentornak ajánlotta a Bibó-gimnázium több tehetségterületen dr. Cserjés Katalint, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusát.

2.4. A leendő bibós diákok, szülők részére május 5-én szülő-diák-tanár találkozó lesz.

2.4. A 2011. április eleji kiskunhalasi első Hajnóczy-műhelytalálkozót május 12-én követi a második, Szegeden.

2.5. Országos GLOBE-műhely helyszíne lesz a Bibó május utolsó hétvégéjén, május 27-én és 28-án.

2.6. 2011. június 1-jén Kecskeméten megalakult Bács-Kiskun megye Tehetségsegítő Tanácsa, a Bács TST. Az alapító tagok között van a Bibó István Gimnázium is, amelyet Fogl Ágnes kapcsolattartó, Veszelszkiné Huszárik Ildikó projektvezető képviselt az alakuló ülésen.

A Bács TST elnöke Rideg László, titkára Szabóné Csábrády Anikó lett.

A munkánkat koordináló Bács TST célkitűzéseivel a Magyar Géniusz Portálon is meg lehet ismerkedni.

2.7. Szülők és tanárok számára rendezett Géniusz-képzés a Bibó-gimnáziumban 2011. június 9-én.

A Tehetség és szociális környezet témájú képzést Orosz Róbert tartotta a bibós és fazekasos szülőknek, tanároknak. A nap vezetője Fogl Ágnes, bibós kapcsolattartó volt.

A Pedagógiai Híradó (2011. augusztus) Tehetség és szociális környezet címmel számol be az eseményről.

2.8. 2013 augusztusában Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett a Bibó-gimnázium.

2.9. Az bibós akkreditált kiváló tehetségpont azonosítója: 140 001 950.

2.10. A tehetségpont koordinátora 2013-tól Lekrinszkiné Tóth Éva.

2.11. A bibós tehetségpont 2016 februárjában benyújtotta pályázatát az Európai Tehetségponthoz csatlakozásra.

2.12. 2016. februárban a tehetségpont mint alapító részt vett a Kiskunhalason és környékén tevékenykedő tehetségpontokkal a Talentum Tehetségtanács létrehozásában.

3. Tehetségpontpartnereink, hálózatosságunk

4. A bibós Tehetségpont bemutatója

Elkészült – Czikkely Anna illusztrációjával – az iskolánk Tehetségpontját bemutató kiadvány (1. és 2.).

5. Kistérségi konferencia

2011. október 7-én tehetségnap témában konferenciát szervez szülők, tanárok, diákok számára a Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas első Tehetségpontja és a Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola, Kiskunhalas második Tehetségpontja.

Mindkét Tehetségpont – a Bács Tehetségsegítő Tanács alapító tagjaként – nyílt iskola programjához várja a további Tehetségpontok jelentkezését.

A konferencia programját a Magyar Géniusz Portál is közzétette.

Thumbnail image

A rendezvény meghívója és a bibós szekció plakátja is a Tehetségpont munkája.

A konferencia napján a tanórai tanítás mellett gazdag programot kínált a Bibó-gimnázium diákjainak, vendégeinek. A tanórai szünetekben a hangfoglalós hangszereken játszottak a diákok, az aulában Kollarics Gábor Fasor címmel kiállítást állított össze a bibósok munkáiiból.

A két tehetségpont, a Bibó-gimnázium és a Fazekas-iskola képviseletében Veszelszkiné Huszárik Ildikó és Nagy Czirok Lászlóné igazgató együttműködési megállapodás írt alá. A kistérségi konferencia résztvevőit Gyovai István polgármester köszöntötte. Rajnai Gábor, a Magyar Géniusz Program Tehetségpontok Hálózati és Koordinációs Munkacsoportjának vezetője előadást tartott.

Thumbnail image

A konferencián jelen volt Simonyi István, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezető főtanácsosa is. Halász Balázs alpolgármestert, kiskunhalasi közoktatási intézményeinek vezetőit, diákjait Tihanyiné Gerencsér Ágnes és Fogl Ágnes Tehetségpont-kordinárok, valamint fazekasos és bibós diákok kalauzolták.

A konferencia bibós szekciójában a város pedagógusai számára egyrészt Mátó Gyöngyi tartott előadást a tehetségazonosításról, másrészt Palásti Károly, Zákányné Frei Erzsébet és Fodor Bernadett mutatta be tehetségfejlesztő munkáját.

Thumbnail image

6. Bács TST

A Bács-Kiskun megyei Tehetségsegítő Tanács a Bibó-gimnáziumban tartotta megyei tehetségnapot előkészítő ülését. A megbeszélést Szabóné Csábrády Anikó vezette. A bibós Tehetségpontot Fogl Ágnes és Veszelszkiné Huszárik Ildikó képviselte.

7. Hogyan váltam kutató diákká?

Percs Éva
(a Bibó István Gimnázium 12.-es diákja számol be kutatási eredményeiről)

Mindig is lenyűgöztek azok a kutatók, akik azon fáradoztak, hogy munkájukkal valamit hozzátegyenek a tudomány fejlődéséhez és eredményeikkel egy lépéssel közelebb kerüljenek bizonyos problémák megoldásához.

Én is szerettem volna ebbe a világba bepillantást nyerni, így felmentem a Kutató Diákok Mozgalmának honlapjára, regisztráltam és nyomon követtem az aktuális felhívásokat és pályázati lehetőségeket. Egyik alkalommal észrevettem egy felhívást, amelyben a ritka szindrómák iránt érdeklődő középiskolás és egyetemista diákokat invitálták egy újonnan megalakult kutatócsoportba. Az első találkozó alkalmával kiderült, hogy a RIROSZ (Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége) felkérte a KutDiák mozgalmat, hogy alapítson egy kutatócsoportot, amelynek keretein belül a diákok a ritka szindrómákkal foglalkozhatnak. Így alakult meg a RISZK (Ritka Szindrómák Kutatócsoportja).

Miért bízták az ilyen súlyos betegségek kutatását a nagy tudású és tapasztalt kutatók helyett a lelkes diákságra? Mert a ritka betegségekben szenvedők kisebbségben vannak, így ezek a betegségek nem jelentenek prioritást a közegészségügyben, kevés kutatás foglalkozik velük, és a gyógyszeripar sem fektet pénzt a kutatások támogatásába. Miután megalakult a kutatócsoportunk, több ritka szindrómáról olvastunk és beszélgettünk, miközben próbáltuk eldönteni, melyik legyen az, amelyik a kutatásaink középpontjában fog állni. A Cri du chat (macskanyávogás) szindrómára esett a választás, mivel Magyarországon még senki nem kutatta, így még voltak megválaszolatlan kérdések. Mindenki belevetette magát az irodalmazásba, és előadásokat készítettünk a szindrómán belül valamely részterületre specializálódva. Mivel ez a betegség egy genetikai defektus következtében alakul ki, és mivel érdekel a genetika, ezért én a betegség genetikai hátteréről tartottam előadásokat. A munkánkat nehezítette, hogy magyar nyelvű publikációk nincsenek erről a betegségről, így angol szakszövegeket feldolgozva juthattunk csak információkhoz.

Mikor megfogalmazódott bennem egy kérdés, amit előttem még nem tettek fel, akkor a kutatócsoport alapítói segítettek egy egyetemi mentort keresni, aki tapasztalatával és szaktudásával lehetővé tette, hogy a felügyelete alatt kutatómunkát végezhessek. Segített, hogy a kutatásokhoz szükséges háttértudást elsajátítsam és megtanított a genetikai laborban lévő eszközök és gépek használatára. Miután már elolvastam a témához kapcsolódó összes publikációt és megvolt a megfelelő háttértudásom, elkezdődött a kutatómunka, melyet nagyban segített, hogy a Cri du chat Baráti Társaság elnöke mindenben támogatott minket, és a baráti társaság tagjaival együtt segítette a munkánkat. Az egy évig tartó kísérleteink során kapott eredményeket értékeltük és következtetéseket vontunk le belőlük.

Az eredmények ismertetésére szolgál a TUDOK konferencia és a KutDiák esszépályázat. Az elkövetkezendő hónapokban a Cri du chat Baráti Társasággal együttműködve egy kiadványt fogunk létrehozni, amellyel segítséget nyújthatunk az érintett családok számára, hogy jobban megismerkedhessenek a szindrómával kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekkel és publikációkkal. A szindrómát bemutató publikációk között a kutatási munkám eredményeinek ismertetése is helyet kap.

8. Megyei tehetségnap

A Bács Tehetségsegítő Tanács első megyei napját szervezte meg Kalocsán. A 2011. november 25-i rendezvényen – a Bács TST tagjaként – Kiskunhalas első tehetségpontját, a Bibó-gimnáziumot Kollarics Gábor és Veszelszkiné Huszárik Ildikó, Kiskunhalast mint fenntartót Csúzdi Zoltán osztályvezető képviselte.

Thumbnail image

A bibós bemutató része volt a Fogl Ágnes készítette vetített.képes beszámoló, valamint Ábrahám Krisztina képkiállítása és a gimnazisták – képek alapján megírt – szövegválogatása. Kollarics Gábor, Krisztina tehetségének segítője, a minikiállítás megnyitóján hangsúlyozta: az iskola olyan találkozási pont, amely lehetőséget ad a tehetségek találkozására.

A Bács Tehetségsegítő Tanács logójának megtervezéséért Czikkely Anna jutalmat vett át Kalocsa alpolgármesterétől.

Thumbnail image

9. Kiskunhalas a tehetségekért

A Bács Tehetségsegítő Tanács újabb taggal bővült: 2011. december 13-tól Kiskunhalas Város is tagja lett a megyei tehetségeket segítő szerveződésnek. Ennek eredményeként a kiskunhalasi hálózat immár háromtagú: a Fazekas-iskola és a Bibó-gimnázium mellett az iskolákat fenntartó város is a Bács TST tagja lett.

A Kiskunfélegyházán megrendezett összejövetelen a Bibó-gimnáziumot Fogl Ágnes kapcsolattartó képviselte.

10. Nyílt iskola

A Halasi Tükör (2012. január 11., 13.) a Fazekas Gábor Utcai Általános és a Bibó-gimnázium nyílt iskolai programját mutatja be, kiemelve a mentorálás eredményeként meglévő sikereket.

Thumbnail image

11. Tehetségpontos

Kiskunhalasi matematikatanárok hallgatták a Bibó-gimnáziumban a Műszaki Kiadó munkatársának, Tüskés Gabriella mentornak matematikaoktatásról szóló, gyakorlati tanácsokat adó előadását.

A Fazekas Gábor Általános Iskola és a Bibó István Gimnázium 2012. februári közös eseményét Nagy Czirok Lászlóné, a Fazekas-iskola igazgatója szervezte.

12. Tehetségpontos kiállításon

A Hunniareg Pedagógiai Intézet által hirdetett regionális rajzversenyen Kollarics Gábor tanítványai vettek részt.

Az épített környezetünket bemutató pályamunkák 2012. május 17-től június 15-ig tekinthetők meg Debrecenben a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumban.

A kiállított és díjazott bibós munkák szerzői: Hegyi Noémi, Szabadi Beatrice, Nagyapáti Flóra, Madarász Lilla, Surján Anna, Tabajdi Berta, Szőke Anna.

13. Bibósok zenélnek

A tehetségpont egyik kulturális rendezvénye. A 2012. május 24-i, 17 órakor kezdődő zenés eseményt Fehérváriné Ábrahám Melinda szervezi.

14. Tehetségnap a tehetségpontban

Varga Csaba hetedikes diákjai ismertették Bartók Béla életútját, mutatták be a Csillagok, csillagok kezdetű feldolgozását az európai tehetségnapon.

a tn

A 2013. március 25-i bibós rendezvényt Fehérváriné Ábrahám Melinda és Zákányné Frei Erzsébet szervezte.

15. Akkreditált kiváló tehetségpont

A Bibó-gimnáziumnak szóló dísztáblát és oklevelet Veszelszkiné Huszárik Ildikó igazgató vette át L. Ritók Nóra tehetségnagykövettől és dr. Balogh László, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnökétől.

Az esemény Budapesten, 2013. szeptember 14-én volt a Tehetségpontok III. országos találkozóján.

a tp1a tp2

16. Ez is különleges nap

2014. március 25. Tehetségnap. Változatos tartalommal.

A diákönkormányzat szervezte azt a kiállítást, amelyen a kiskunhalasi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kisgyermekei, tanulói mutatkoztak be rajzaikkal. Az aulában lévő kiállítás Polgár Gabriella, a diákönkormányzat alelnöke nyitott meg.

a egymi
A diákmunkák

A mélykúti Szvetnik Joachim Általános Iskola is tehetségpont. Weisné Puskás Ágnes tanárnő-tehetségpont-koordinátor vezetésével szótárszerkesztéssel foglakozó ötödikes és hatodikos diákok látogattak a Bibóba, ahol műhelynapon vettek részt. A tehetségpontos csoport foglalkozását Veszelszkiné Huszárik Ildikó irányította, segítői a mélykúti bibós Dudás Helga és Weis Ádám voltak.
A műhelynap egyik interaktív feladata a vhildi.hu oldalon.

A mélykúti iskolások beszámolója a Modern Iskola onlájn változatában jelent meg.

Képek a közös munkáról

a kilepo
Mélykúti tanulók (kilépő)szavai

A mikós-bibós művészeti műhely résztvevői a Székely Mikó kollégium vendégei lesznek április végén. A sepsiszentgyörgyi utazás előtt a tussal festést gyakorolták a hetedikes, tizedikes, tizenkettedikes műhelytagok. A délutánt Kollarics Gábor, Lekrinszkiné Tóth Éva, Vladár Éva szervezte.

a muveszeti
Egyéni látásmód...

A nap zárásakor az osztályfőnökök (és diákok) a szülőkkel találkoztak a második szülői értekezleten.

17. Gazdagító programpárok

a tp1

A kézműves délután nyitódallal indult, majd hangulatos közös munkával folytatódott.

a tp3  a tp4

A művészeti műhely produktumait a bibósok a Sepsiszentgyörgyön 2014. április 28-án kezdődő mikós-bibós művészeti műhely résztvevőinek ajándékozzák.

a tp2

Az aulában lévő kiállítást az iskola közössége is megtekintette.

18. Virtuális sakkiskola

A Nemzetközi Virtuális Sakkiskola bibós nagykövete lett 2014. októbertől Balogh Judit Dóra (9.).

a-sakk

Az eredményes sakkozó méltó elismerése ez a cím.

19. Tehetségnap, 2015

Március 25-e tehetségnap, annak tiszteletére, hogy ezen a napon született Bartók Béla.
A bibós tehetségnapot Váradiné Vastag Györgyi és Fehérváriné Ábrahám Melinda szervezte.

nap zene 001
A résztvevők

nap zene 005
A közönség

20. Tehetséggondozó műhelyek találkozója

Évek óta gazdagodó tartalommal valósul meg az együttműködés a mélykúti Szvetnik Joahim Általános Iskola és a Bibó István Gimnázium között. A tehetségpontok közötti kapcsolatot Weisné Puskás Ágnes és Veszelszkiné Huszárik Ildikó koordinálja.
2015 tavaszán a mélykúti iskolások és tanáruk a Bibóban szervezett Dr. Szabó Miklós országos szövegértési versenyen voltak jelen, Dudás Helga és Weis Ádám (11.-es bibós diákok) pedig Mélykúton tartottak diákmentori foglalkozást.

a thp

21. Pályázattal a tehetségekért

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett 2014 decemberében a tehetségek kiválasztását segítő diáksport versenyek, valamint a hagyományokkal rendelkező általános iskolai, gimnáziumi tanulók számára meghirdetett országos, felmenő rendszerű tehetséggondozó tanulmányi versenyek megrendezésének támogatására.
A Bibó-gimnázium a 48. Bibó Kupa és a 22. Dr. Szabó Miklós országos szövegértési verseny szervezéséhez kapott 2 millió 274 ezer támogatást.

a ntp

Híradás a pályázati sikerről

22. Tehetségfejlesztő

aa tehetseg

Kiss László földrajzos projektje a 10.-ben; Szabó Luca Zsanett munkája

23. Sportban, élen

A nemzetközi sikereket elérő kiskunhalasi úszók és az országosan kiváló táncosok iskolánk magántanulói. Munkájukat Fodor Klaudia mentor is segíti.

Juhász Adél nemcsak a sportban kiváló, hanem remek szövegalkotó is. A Kovács Pál Gimnázium Blogolj! versenyén bejutott a döntő fordulóba.

24. Megyei matematika

A Zrínyi-verseny megyei fordulóját szervezte meg a Bibó-gimnázium matematika munkaközössége 2016. február 25-én.
A Kecskeméten megtartott eredményhirdetésen 2., 3., 4. helyet szereztek a bibósok a gimnáziumi kategóriában.

25. European Youth Summit

2016. március elején Gozdán Dóra végzős bibós diák is tagja volt annak a magyar diákküldöttségnek, amely Szilágyi Zsuzsanna, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkára, a Budapesti Európai Tehetségközpont irodavezetőjével Bécsben a tehetséggondozással foglalkozó találkozón.

26. Vállalták érzelmeiket

A mélykúti általános iskola tehetségpontja által szervezett országos versenyen a nyolcadikos osztályos bibós diákok csapata első helyezést ért el. Rózsa Hédi, Szőnyi Borbála, László Zsófia, Orbán Dorina felkészítője Zákányné Frei Erzsébet erkölcstantanár.

27. Jótékonyság, zenével is

A zenei tanulmányokat is folytató bibós diákok heti gyakorisággal bizonyítják képzett tudásukat. 2015–2016. legfőbb eseményei: szalagavatós ünnepség, Bibósok zenélnek, a bibós szülők tizedik bálja, városi ünnepségek, találkozás a soltvadkerti Orff-zenekarral, jótékonysági koncert a kronachi diákokkal – és készül a Bibó kávéház.

28. A szövegértés huszonharmadik éve

A 2015–2016-os Dr. Szabó Miklós országos szövegértési verseny témája Latabár Endre színházteremtő munkássága: A versenyre nyolcvanhárom iskola nevezett. Az országos döntőben – a versenykiírásnak megfelelően – harminc diák szerepel. Részletek: vhildi.hu.

29. Pontos találkozók

A Fazekas-iskola tehetségpontjával kialakított szoros együttműködés eredménye, hogy a diákszimpóziumot követően fazekasos diákok mutatták be tudományos igényű munkájukat a Bibó-gimnáziumban.

A Felsővárosi-iskola nyelvi délutánját, a Kertvárosi-iskola természettudományos napját, a Központi-iskola versmondó megméretését bibós tanárok versenybizottsági munkája segítette.

30. Bibósok az ELTE TTK-n

A tehetséggondozás különös és hatékony formája, amikor egy alumnus egykori iskolája jelenlegi diákjainak szervez szakmai napot.

Ezt valósította meg végtelenül élményszerűen dr. Horváth Gábor, az ELTE TTK professzora, az MTA doktora, amikor szakmai napot szervezett a halasi diákok számára.
A mentorálás eseményét és eredményét a természettudományi karra készülő két végzős diákunk – Rapavi Rebeka és László Alexandra – így örökítette meg.

2016. április 22-én az ELTE-re látogattunk a sziládys diákokkal dr. Horváth Gábor biofizikus szervezésében. Először a Foucault-ingát néztük meg, majd a planetáriumban hallgattuk meg két csillagász doktorandusz érdekes és látványos előadását. Ezután dr. Horváth Gábor mesélt kutatásairól és felfedezéseiről, majd mi magunk is elvégezhettünk egy kísérletet a vikingek tájékozódásával kapcsolatban.
Bibós kísérőtanárunk Kállayné Vankó Erika volt.
A TTK-s nap képei

31. Európai Tehetségpont Hálózat

2016 április végétől a Bibó István Gimnázium akkreditált tehetségpontja az Európai Tehetségpont Hálózat tagja lett. Kapcsolattartó: Lekrinszkiné Tóth Éva.

europeantp

32. MCC KP bibósoknak

A budapesti Mathias Corvinus Collegium középiskolás programját mutatta be 2016. május 30-án a bibós diákoknak Wittmann Zsolt, akit Kóré Helga MCC KP-tag kalauzolt a gimnáziumban.

mcc

A tehetséggondozó programon a 8. és a 9. évfolyam diákjai vettek részt.

33. Tehetségpont Akkreditáció megújítása

2016. tavaszán iskolánk részt vett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által meghirdetett akkreditációs minősítési folyamatban és újabb három évre elnyertük az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. További eredményes munkát iskolánk pedagógusainak és diákjainak!
IMG 7824

A Tehetségpontok működési szabályzata itt olvasható.

34. Megalakult a Talentum Tehetségsegítő Tanács

A Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola kezdeményezésére térségi Tehetségsegítő Tanács alakult. Az alapító tagok sorába a Bibó-gimnáziumon kívül Kiskunhalas és környékéről több oktatási intézmény, partnerszervezet és magánszemély tartozik. A tanács a 2016/2017-es tanévre szóló munkatervének megvalósítására pályázatot nyert a Nemzeti Tehetség Program kiírása alapján.

A Tehetségsegítő Tanács éves munkájának fő célkitűzései:

  • a tehetségsegítés térségi hálózatának kiterjesztése és erősítése;
  • tehetségbarát környezet kialakítása a térségben;
  • hatékony fejlesztési programok generálása, a meglévők szakmai támogatása;
  • szervezeteink együttműködésének erősítése;
  • egymás jó gyakorlatainak megismerése;
  • szervezetek közötti információáramlás segítése honlap, portál üzemeltetésével;
  • tehetségsegítő-koordináló tevékenységünk ismertté tétele;
  • a tehetségek produktumainak hasznosulása.

A tanács 2016. október 3-án tartott üléséről a beszámoló megtekinthető a Halas Tv Híradó adásában:
http://www.halasmedia.hu/index.php/televizio/megtekintheto-musoraink/video/halas-tv-hirado-2016-10-04-kedd-kiskunhalas