... a bibós interactos Szenczi Alexandra, Tóth Mirtill, Bozóki Eszter osztja meg véleményét 2015 májusában.

a rotary

Ma szinte elengedhetetlen egy fiatal számára a nyelvtudás, és az, hogy nyitottak legyünk más kultúrák iránt. A Rotary cserediákprogramja kiváló lehetőséget nyújt nyelvgyakorlásra, távoli kultúrák megismerésére, és mindeközben rengeteg új élménnyel lehet gazdagodni. Erről már rotarys úton részt vett iskolatársaink beszámoltak. Mi is erre a kihagyhatatlan lehetőségre pályáztunk.

Amióta megtudtuk, hogy sikerül mindhármunknak kiutazni a célországba, rengeteg teendőnk van. Eddig két orientáción kellett részt vennünk, ami felkészít minket a kint töltendő időre, és könnyebbé teszi a beilleszkedést. Még hátra van egy háromnapos táborunk, ami a legfontosabb és egyben az utolsó felkészítő lesz a kiutazásunk előtt.

Bozóki Eszter (10. osztály):

Korábban részt vettem egy rotarys élménybeszámolón, és ott kaptam kedvet a cserediákprogramban való részvételre. Rögtön tudtam, hogy Dél-Afrikába szeretnék menni. A Rotary egy olyan diákot keresett, akinek az érdeklődési köre hasonló az enyémhez. Három hete megkaptam az e-mailt, hogy megtalálták az afrikai cserediákomat. Nagyon sokat beszéltünk már interneten. Nadine végtelenül aranyos. Testvérével és anyukájával Pretoria közelében laknak. Apukája Port Elisabethben él, és Nadine megígérte, hogy majd meglátogatjuk. Az ott tartózkodásom alatt részt veszek majd egy szafari túrán is. Már nagyon várom, hogy találkozhassanak az egész családdal és velük tölthessek két egész hónapot a nyáron. Ezt követően az én családom fogja vendégül látni Nadine-t decemberben. Már Nadine is nagyon várja élete első fehér karácsonyát. Bízom benne, hogy ez majd egy életre szóló barátság lesz.

Tóth Mirtill (10. osztály):

Számomra most a vágyott cél Mexikó. Az utazásra hosszú előkészület után kerülhet sor. Találni a világ másik felén egy olyan személyt, akivel közös kapcsolódási pontokat tudsz találni, nagy kihívás. Én már rátaláltam a cserediákomra, aki a mexikói Puebla városában él, és már nagyon várja a találkozást. Most igyekszünk egyre több mindent megtudni egymásról. Előreláthatóan a nyári szünet folyamán érkezik hozzám Aranzazu. Majd ezt követően együtt utazunk vissza Mexikóba, ahol körülbelül két hónapot fogok eltölteni. Kíváncsian várom.

Szenczi Alexa (10. osztály)

Az én úti célom az Egyesült Államok, ahol egy teljes tanévet fogok cserediákként eltölteni. A kint létemet az 7170-es Rotary körzetben töltöm, ami New York Állam közepében található. A 11. évfolyamot egy amerikai állami- vagy magániskolában járom majd. Remélhetőleg a kint töltött egy év alatt rengeteg új barátságra, élményekre és felejthetetlen pillanatokra teszek szert, ami egy életen át elkísér majd.